Suomalaisen ei kannata etsiä Kiinasta pikavoittoja, tietää kiinalaisten kanssa 15 vuotta bisnestä tehnyt Johanna Heikkinen

Mari Koukkula

Johanna Heikkinen on tehnyt töitä kiinalaisten kanssa 15 vuoden ajan. Sujuvaa kiinaa puhuva Heikkinen sanoo, että kiinalaiset ovat suomalaisia hanakampia ottamaan suuriakin riskejä.
Johanna Heikkinen on tehnyt töitä kiinalaisten kanssa 15 vuoden ajan. Sujuvaa kiinaa puhuva Heikkinen sanoo, että kiinalaiset ovat suomalaisia hanakampia ottamaan suuriakin riskejä.

Kun suomalainen ja kiinalainen alkavat tehdä yhteistä bisnestä, kauppakumppanista on hyvä tietää jotakin.

Esimerkiksi se, että kiinalaiset ovat laiskahkoja vastaamaan sähköposteihin. Tai se, että kiinalaiset sanovat usein asioita, joita vastapuoli haluaa kuulla.

Kouvolasta kotoisin oleva Johanna Heikkinen on tehnyt töitä kiinalaisten kanssa 15 vuoden ajan. Hänellä on oma yritys Fortune Falls, joka on keskittynyt avustamaan pk-yrityksiä Kiina-tavoitteissaan.

Heikkinen aloittaa siitä, mikä on bisneksen suurin virhe, kun kiinalaisten kanssa aletaan viritellä yhteyksiä.

— Ehkä se, että lähdetään etsimään pikavoittoja. Niitä harvemmin sieltä löytyy. Toinen on, ettei ole varattu tarpeeksi resursseja Kiinan markkinoiden valloittamiseen. Se vaatii aikaa ja se vaatii vaivannäköä, että sieltä pääsee jotain kotiuttamaan.

Suomalaisten liika suunnitelmallisuus ja asioiden hiominen koituvat Heikkisen mielestä usein taloussuhteiden turmaksi.

— Kiinassa et ikinä tiedä, mikä sinua odottaa, hyvässä ja pahassa. Aivan mielettömiä juttuja voi tapahtua sormia naksauttamalla. Kun ennen Amerikkaa ajateltiin kultamaana, nyt Kiinassa on vähän samanlainen mahdollisuus edetä ryysyistä rikkauksiin.

Suhteiden etenemiseen ja vauhtiin vaikuttaa luonnollisesti se, onko aktiivinen osapuoli Suomessa vai Kiinassa.

Jos kiinalaiset ovat myymässä jotain Suomeen, sopeutuvat he länsimaiseen toimintatapaan.

— Jos taas kiinalaisille myydään, tarvitaan neuvottelutaitoja ja ymmärrystä kiinalaista kulttuuria ja mentaliteettia kohtaan. Emme me voi heille kertoa, miten hommat täytyy saattaa maaliin. Se taipuu, joka haluaa toisesta osapuolesta enemmän, Heikkinen tiivistää bisneksen lait.

Janne Rönkkö

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet