Eksoten synnytysvalmennusta aletaan toteuttaa uudella tavalla ensi viikosta alkaen, osa valmennettavista on paikan päällä ja osa etäyhteyden päässä

Uusi hybridimalli otetaan käyttöön 19. tammikuuta. Paikan päälle pääsevät ennen muita ensisynnyttäjät. Kätilön harras toive on, että synnytysvalmennusta ei jouduttaisi laittamaan kokonaan etäyhteyden varaan.

KATJA JUURIKKO

Kätilö pitää synnytysvalmennusta tärkeänä vauvaa odottaville perheille. Viime keväänä korona pakotti valmennuksen kokonaan tauolle, mikä kirvoitti paljon palautetta odottajilta. Arkistokuva.
Kätilö pitää synnytysvalmennusta tärkeänä vauvaa odottaville perheille. Viime keväänä korona pakotti valmennuksen kokonaan tauolle, mikä kirvoitti paljon palautetta odottajilta. Arkistokuva.

Eksoten synnytysvalmennusta aletaan 19. tammikuuta alkaen toteuttaa uudella hybridimallilla, jossa osa osallistujista on paikan päällä keskussairaalla ja osa on mukana Teams-yhteyden välityksellä.

Synnytysvalmennusta antavat Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosaston kätilöt. Valmennuksiin ilmoittaudutaan Eksoten asiointipalvelun kautta, missä on erikseen valittavissa tavallinen ja etävalmennus.

– Käytännössä kyseessä on kätilön pitämä parituntinen valmennus. Valmennuksessa puhutaan muun muassa synnytyksen kulusta, kivunlievitysmahdollisuuksista ja talon tavoista. Synnytyksestä puhutaan monenlaista, mutta synnytysvalmennuksen tavoitteena on antaa kuulopuheiden sijaan ymmärtämystä siihen, mitä synnytys todellisuudessa on, kätilö Niina Ore selvittää.

Valmennuksessa on myös mahdollisuus kysyä kätilöltä juuri niitä asioita, jotka tulevassa synnytyksessä itseä askarruttavat.

Korona-aikaan synnytysosaston tiloissa ei pääse käymään, mutta niihin valmennukseen osallistuvat tutustuvat videon välityksellä.

Marko Kauko

Synnytysvalmennuksen läsnä olevien kiintiö täytetään ensisijaisesti ensisynnyttäjillä. Arkistokuva.
Synnytysvalmennuksen läsnä olevien kiintiö täytetään ensisijaisesti ensisynnyttäjillä. Arkistokuva.

Paikan päällä olijat ensisijaisesti ensisynnyttäjiä

Tähän saakka synnytysvalmennukset on toteutettu kokonaan "livenä". Koronarajoitusten vuoksi valmennuksiin on voitu ottaa hyvin rajallinen määrä ihmisiä.

– Jatkossa paikan päälle voidaan ottaa neljä paria ja Teams-yhteyden kautta voi osallistua 15 henkilöä. Teamsin kautta osallistuvien määrää on mahdollista kasvattaa, mikäli tuo 15 henkeä alkaa vaikuttaa riittämättömältä.

Paikan päälle pääsevien kiintiö täytetään ensisijaisesti ensisynnyttäjillä.

– Yksi tärkeä asia synnytysvalmennuksessa on se, että synnyttäjät pääsevät tutustumaan ennakkoon ainakin yhteen kätilöön. Kun sairaalaan aikanaan tullaan, se on monille pelottavaa. Voi olla isokin helpotus, kun vastassa ovat tutut kasvot.

Etäosallistumisen mahdollisuus halutaan säilyttää myös tulevaisuudessa

Viime keväänä synnytysvalmennus joutui kokonaan tauolle lähes pariksi kuukaudeksi koronarajoitusten vuoksi.

– Se oli todella ikävää, ja palautetta tuli paljon. Me kätilöt halusimme tehdä edes jotain resurssiemme rajoissa, joten "Eksote synnytykset" aktivoitui entistä enemmän niin Facebookissa kuin Instagramissakin. Sosiaalinen media on meille todella tärkeä kanava, sillä iso osa asiakaskunnastamme on siellä.

Nyt Oren harras toive on, että enää ei jouduttaisi tilanteeseen, jossa ketään ei voida ottaa paikan päälle synnytysvalmennukseen.

– Jos näin kuitenkin kävisi, meillä on nyt mahdollisuus edes Teams-valmennukseen. Sekin on parempi kuin ei mitään.

Etäosallistuminen synnytysvalmennukseen halutaan joka tapauksessa pitää mahdollisena myös tulevaisuudessa.

– Esimerkiksi Parikkala on sairaalamme vaikutuspiirissä, ja sieltä on kuitenkin huomattava ajomatka Lappeenrantaan. Myös sosiaalisten tilanteiden pelko voi estää synnytysvalmennukseen osallistumisen, ja niin emme todellakaan halua käyvän kenellekään.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut