Salosaaren patotien veneluukkua on kokeiltu pitää auki vuoden verran, ja virtaus on ollut vuolasta pohjoisesta etelään — Aukipitämisen jatkosta päätetään kesän lopulla

Seurantaraportti on odotetun mukaista luettavaa. Kokonaisvaikutus vedenlaatuun tarvitsisi kuitenkin jatkoselvittelyä.

Tiina Räikkönen

Patotien veneaukkoa on pidetty auki Stora Enson toimesta.
Patotien veneaukkoa on pidetty auki Stora Enson toimesta.

Salosaaressa Kaukopään edustan patoluukkuja on pidetty vuoden mittaisen koeajan verran auki. Tarkoituksena oli lisätä virtausta Saimaalla ja parantaa pohjoispuolen alueen eli Kaljaniemenselän vedenlaatua.

Stora Enso sai luukkujen aukipitämiselle Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksynnän sen jälkeen, kun alueen asukkaat huolestuivat Haapaveden heikkenevästä tilasta.

Veneluukun aukipitämiskokeilu aloitettiin keväällä 2018 ja viimeiset näytteet otettiin tämän vuoden toukokuussa.

Virtaus kovempaa pohjoisesta etelään

Selvityksen mukaan pohjoisesta etelään, eli Kaljaniemen selältä tehtaan suuntaan, vettä virtasi vuoden aikana reilu 78 miljoonaa kuutiota. Etelästä pohjoiseen vastaava luku oli 35,5 miljoonaa kuutiota.

Tutkimukset suoritti Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus. Toukokuun tarkkailukerralla vesi oli eteläpuoleisella havaintopaikalla lievästi sameaa ja fosforipitoisuuden perusteella rehevää, mutta natriumpitoisuudet olivat vuoden aiempien tarkkailukertojen tasolla. Tulosten perusteella jätevedet kulkeutuvat koko vesipatsaassa. Patotien pohjoispuolella vesi oli hyvin hapettunutta.

Vedenlaatu vaatisi pidempää selvitystä

Vuosi on riittävä aika havainnoimaan virtaamia, mutta ei välttämättä tarpeeksi pitkä aikaväli vedenlaadun kokonaisvaikutuksen osalta, sanoo Helena Kaittola Imatran seudun ympäristötoimesta.

Kun virtaama on kovaa pohjoisesta etelään päin, on kuitenkin varmempaa, että vesi vaihtuu.

— Nyt kun Saimaan pinta ollut korkealla, virtaamat ovat suuria. Tilannetta täytyy arvioida uudelleen, jos virtaamat pienenevät ja veden pinta laskee paljon. Matalien vesien osalta asiaa pitäisi varmaan selvittää tarkemmin, Kaittola sanoo.

Edellinen kahden viikon mittainen kokeilu suoritettiin kesäkuussa 2011, jolloin vesi oli erityisen alhaalla. Silloisten tulosten mukaan Kaukopään edustan vettä virtasi Kaljaniemenselälle.

— Matalalla vedenkorkeudella on todettu, että silloin vettä pääsee pohjoispuolelle, Kaittola sanoo.

Virtaamaan ja sen kääntymiseen vaikuttaa muun muassa tehtaan vedenotto patotien pohjoispuolella.

Haapavedellä on vuosien saatossa esiintynyt sinileväongelmaa. Kaittolan mukaan virtausaukko voisi vaikuttaa esiintymien vähentymiseen.

— Jos sillä on vaikutus kuten oletetaan, niin todennäköisesti näin on.

Luukku edelleen auki: jatko selviää

Jatkon osalta patoluukkujen kohtalosta päätetään pian, kertoo Stora Enson ympäristöpäällikkö Teemu Klemetti.

— Viranomaisten kanssa on sovittu että jatkosta päätetään kun lomakausi loppuu. Patoluukku on toistaiseksi auki ja voi meidän puolesta ollakin. Asukkailta on tullut positiivista palautetta ja meille ei ole mitään harmia, jos naapurit ovat tyytyväisiä.

Juttua päivitetty 23.7. klo 7:00: korjattu Teemu Klemetin titteli ympäristöpäälliköksi.

Luetuimmat

Kommentoidut