Outi Pasanen huolestui: Onko sokkeloisessa Mansikkalan koulussa tarpeeksi varauloskäyntejä? Kaupungin Sami Turunen rauhoittelee: Joka tilasta on hätäpoistumistie vähintään kahteen suuntaan

Pelastusviranomaisia kuultiin suunnitteluvaiheessa ja tehtiin tarvittavia muutoksia, kertoo Turunen. Imatran kaupunki tekee nyt ensimmäisen käyttäjäkyselyn Mansikkalan koulun tiloista.

Minna Mäkinen

Toisesta kerroksesta pääsee poistumaan myös "jättiläisportaita" pitkin.
Toisesta kerroksesta pääsee poistumaan myös "jättiläisportaita" pitkin.

Imatralainen Outi Pasanen kävi Mansikkalan uudessa koulukeskuksessa ja huolestui. Hänen havaintojensa mukaan toisen kerroksen alakoulun luokkatilat käsittävässä siivessä on vain yksi uloskäynti.

– Luokkatiloihin johtavat yhdet kapeat portaat. Varauloskäynnit puuttuvat kokonaan, kertoo Pasanen.

Facebookiin huolestaan kertonut Pasanen vieraili koululla, koska kuuluu musiikkiluokkien tukiyhdistyksen hallitukseen.

Pasanen pani merkille, että tiloissa on isoja ikkunoita, mutta niistä puuttuvat avauskahvat.

– Ei ole myöskään mitään tasanteita tai parvekkkeita tai tikkaita, minne paeta. On kuitenkin kyse alle 12-vuotiaista lapsista. Mitä tapahtuu, jos jostain alkaa tulla savua?

Santeri Tynkkynen

Tiloja on jaettu sermein.
Tiloja on jaettu sermein.

Hätätilanteessa voi syntyä paniikki

Pasanen pelkää, että mahdollisessa hätätilanteessa syntyy paniikki, kun sokkeloisista tiloista, joissa on esteinä sermejä ja verhoja, pyritään pois yhtä reittiä pitkin.

– Tämä huolestuttaa myös muita vanhempia, sanoo Pasanen, joka on keskutellut asiasta myös vanhempaintoimikunnan edustajien kanssa.

Pasanen toteaa, että rakennuksessa on myös muita ongelmia, kuten melu ja säilytystilojen puute.

Kaupunki vastaa: Tilassa useita poistumisteitä

Imatran kaupunki vastaa tuoreeltaan Pasasen esille tuomaan huoleen. Kaupungin tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen kertoo, että kyseisen alakoulusiiven toisessa päässä on poistumistie. Ne ovat toiset portaat, jotka johtavat alakertaan ja ulos.

– Tarvittaessa siivestä pystyy poistumaan myös "jättiläisportaitten" kautta aulatilaan, Turunen kertoo.

Hänen mukaansa tilat on suunniteltu niin, että joka tilasta, pienryhmätilat mukaan luettuna, pääsee poistumaan kahteen suuntaan.

– Koulu on suuri ja välttämättä nopealla vilkaisulla asiaa ei huomaa, Turunen toteaa.

Pelastusviranomaiset ovat tarkastaneet koulutilat ennen käyttöönottoa.

– Heitä on kuultu suunnitteluvaiheessa ja tehty tarvittavia muutoksia. Koululle ei olisi annettu käyttölupaa, jos kaikki ei olisi ollut kunnossa.

Ovet saa lukkoon hätäpainikkeilla

Henkilökuntaa on kaupungin mukaan koulutettu erilaisissa uhkatilanteissa toimimiseen ja tiloista poistumiseen. Rakennuksen kaikki ulko-ovet saadaan tarvittaessa lukittua hätäpainikkeiden avulla.

Poistumistiet ovat olleet testissä elokuussa, kun koko koulu piti tyhjentää aiheettoman hälytyksen vuoksi. Kaupungin mukaan tuo harjoitus onnistui hyvin.

Käyttäjäkysely koulukeskuksen tiloista

Imatran kaupunki toteuttaa nyt käyttäjille kyselyn Mansikkalan koulukeskuksen tiloista. Kysely tehdään peruskoulun ja lukion oppilaille, huoltajille ja henkilökunnalle. Laajempi kysely kaikille käyttäjäryhmille tehdään tammi-helmikuussa.

Tähän mennessä saadun palautteen pohjalta ruokailuun on hankittu kaikille omat tarjottimet.

Parhaillaan mietinnässä on melun vaimennus avoimissa oppimisympäristöissä ja tilojen jakaminen siirtoseinillä.

Pienille oppilaille pyritään järjestämään jatkossa myös lisää tilaa, tiedottaa kaupunki.

Luetuimmat