Imatra-päivän tapahtumat levittäytyvät ympäri Imatrankoskea, Vuoksella bongaillaan lepakoita ja Ruokolahdella virittäydytään vanhan ajan markkinatunnelmaan — Katso tästä viikonlopun menotärpit!

Tämänvuotista Imatra-päivää on rakennettu perinteitä kunnioittaen. Ohjelmassa on huomioitu myös nuorten imatralaisten saavutuksia.

Minna Mäkinen

Hallitseva Imatran Inkeri Tuula Rahkonen (kuvassa keskellä) väistyy, kun uusi Inkeri julkistetaan lauantaina kello 16.30.
Hallitseva Imatran Inkeri Tuula Rahkonen (kuvassa keskellä) väistyy, kun uusi Inkeri julkistetaan lauantaina kello 16.30.

Virtaava Imatra -teeman alla tänä vuonna vietettävän Imatra-päivän ohjelma levittäytyy jälleen lauantaina Koskenpartaalta Inkerinaukiolle ja Varpasaareen asti.

Imatran kaupungin tapahtuma-asiantuntija Sari Saarinen nostaa runsaasta tapahtumatarjonnasta esille Rajavartiolaitoksen 100-vuotisjuhlinnan. Kaakkois-Suomen rajavartioston ja Raja- ja merivartiokoulun pisteellä voi muun muassa kuvauttaa itsensä rajapaalun edessä.

— Tanssistudio Jami on kehitellyt Raja 100 -teeman alla tanssin yhteistyössä Immolan väen kanssa, Saarinen mainitsee.

Imatra-päivän ohjelmassa on huomioitu myös imatralaisten nuorten saavutukset. Esimerkiksi painin Suomen mestaruuden voittanut Niko Hynninen on haastattelussa Koskenpartaalla puoli neljältä iltapäivällä.

— Illalla esiintyy ansiokkaasti musiikkiuralla edennyt imatralainen Wilma Kontro, joka voitti Seinäjoella tangojuniori-kilpailun, Saarinen vinkkaa.

Saarisen mukaan Imatra-päivää on rakennettu perinteitä kunnioittaen. Jotkin tapahtumat ovat jo niin lähtemätön osa Imatra-päivän sisältöä, että kaupunkilaiset osaavat jo odottaa niitä.

— Yksi tällainen on Kahvia ja kohtaamisia -yleisökahvitus, jossa virkamiehet ja poliitikot pääsevät keskustelemaan imatralaisten kanssa, Saarinen sanoo.

Imatra saa uuden Inkerin

Virallisesti Imatra-päivä avataan Koskenpartaan lavalla kello 12, jolloin fanfaarin Imatralle soittavat Ismo Varis, Milja Veijalainen ja Ismo Vänskä. Tämän jälkeen vuorossa on kaupunginjohtaja Kai Roslakan pitämä Kruununpuiston julistus, jota seuraavat Imatra-mitalin myöntäminen sekä myönteisen Imatra-kuvan edistäjän palkitseminen.

Uuden Imatran Inkerin julkistaminen tapahtuu kello 16.30.
Kontron esiintymisen (19.50) jälkeen musisointia jatkaa Dark Ride Brothers, jonka keikka on Koskenpartaalla kello 20.

— Virallinen ohjelma päättyy noin kello 22, jonka jälkeen juhlakansa on perinteisesti lähtenyt jatkamaan iltaa ravintoloihin, Saarinen kertoo.

Tämänvuotisen Imatra-päivän suunnittelu käynnistettiin hyvissä ajoin. Yhteinen ideapalaveri kulttuuritalo Virrassa pidettiin jo talvella hiihtolomien korvilla.

— Kaikki ideat kirjattiin silloin tarkasti ylös. Kaikki eivät toteudu tänä vuonna, vaan seuraavaankin vuoteen jäi ideoita toteutettavaksi. Koko päivän ohjelma on kolmannen sektorin toimijoiden tuottamaa.

Poimintoja Imatra-päivän ohjelmasta

Inkerinaukio

Kahvia ja kohtaamisia -yleisökahvitus kello 10.30—11.30
Kuvauta itsesi rajatolpan vieressä Raja- ja merivartiokoulun pisteellä
Tanssistudio Jamin Karjalan kunnailla -tanssiesitys kello 14.45

Koskenparras

Imatra-päivän avajaiset: juhlapuhe ja palkitsemisia kello 12 alkaen
Vuoksenniskan Vesan järjestämä yleisöjumppa kello 15.15
The Voiman Ilma-akrobatiaesitys kello 15.50
Imatran Inkerin julkistaminen kello 16.30
Wilma Kontro esiintyy kello 19.50
Dark Ride Brothersin keikka kello 20
Katutanssit kello 19.30—22

Koski

Energiapolku -yleisökävely padon yli kello 9—12
Koskinäytös kello 18

Hannu Manty

Perjantaina tutustutaan lepakoihin.
Perjantaina tutustutaan lepakoihin.

Lepakkoretki Mellonlahdelle

Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää perjantaina lepakkoretken Vuokselle. Retkellä lepakoita havainnoidaan detektoreiden ja pimeänäkölaitteen avulla.

Matkaan lähdetään Imatran uimahallilta kello 21. Retkioppaana toimii Karri Kuitunen, jolla on laitteet lepakoiden kuulemiseksi ja näkemiseksi.

— Tarkoitus olisi ehkä parisen tuntia kierrellä lepakoita etsiskelemässä. Lähdemme Mellonlahden suuntaan, josta löytyy tavallisimmat pohjalepakot, vesisiipat ja viiksisiipat, sanoo Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Juha Jantunen.

Eri lepakkolajien tunnistaminen perustuu lentoäänen kaikuluotaukseen. Detektori muuntaa lepakoiden kaikuluotausäänet ihmiskorvin kuultaviksi ja infrapunakamera paljastaa nahkasiivet yön pimeydestä.

— Tunnistamisesta kerrotaan lisää retkellä, Jantunen kertoo.

Parhaat paikat lepakon bongaamiseen Imatralla sijaitsevat Jantusen mukaan Vuoksen rantamilla.

— Siellä on mukavia metsiä, mistä löytyy paljon kolopuita, joissa lepakot voivat olla päivällä piilossa ja Vuoksella on paljon vesihyönteisiä.

Jantunen odottaa lepakkojen määrän lähiaikoina lisääntyvän Vuoksen ympäristössä.

— Lepakoiden syysmuutto on alkamassa. Ne lepakot, jotka ovat muuttamassa, kerääntyvät Vuokselle syömään ennen matkaan lähtöä tai talvehtimispaikkoihin siirtymistä, hän toteaa.

Lepakkoretkellä on säävaraus. Sateella retki perutaan.

— Nyt näyttää siltä, että vaikka joitain sadekuuroja saattaa perjantaina tulla, niin lämmintä on, jolloin lepakot kyllä lentävät.

Lepakkoretki Vuokselle perjantaina 23.8. klo 21—23. Lähtö Imatran uimahallilta.

Arkkitehtuurin helmiin tutustutaan Imatralla

Mika Strandén

Kävelykierroksella kerrotaan Valtionhotellin historiasta.
Kävelykierroksella kerrotaan Valtionhotellin historiasta.

Imatrankosken arkkitehtuurin helmiin tutustutaan kävellen lauantaina. Kierros alkaa kokoontumisella Valtionhotellin pääsisäänkäynnin edustalla kello 15.
Oppaiksi lähtevät Eero Laajo ja Kalle Pakarinen. Laajo kertoo kävelykohteiden arkkitehtuurista Pakarisen keskittyessä paikallishistoriaan.

— Kierrämme ensin hotellirakennuksen ja katselemme yksityiskohtia. Omassa osuudessani kerron rakennuksen sekä matkailun historiasta Imatralla, Pakarinen kertoo.

Valtionhotellin jälkeen kierros jatkuu Piponiuksen talolle ja sieltä Koskenpartaalle, jossa tutustutaan entiseen Jääsken osuuskaupan päämyymälän rakennukseen ja Vääräntaloon.

— Rakennustyyleistä käsitellään näin Valtionhotellin myötä kansallisromantiikka ja jugend, Piponiuksen talon kertausklassismi ja funktionalismi liikerakennusten osalta, Pakarinen sanoo.

Imatralla on järjestetty viime vuosina useita kävely- ja pyöräilykierroksia kaupungin keskeisille arkkitehtuurikohteille.

— Ne ovat olleet hyvin suosittuja, esimerkiksi pyöräilykierroksilla on ollut 20—30 henkeä, Pakarinen toteaa.

Arkkitehtuurikävely Imatrankoskella lauantaina 24.8. kello 15. Lähtö Valtionhotellilta.

Koskitonttu juhlii kolmekymppisiä

Jukka Sonninen

Asemapäällikön taloon pääsee tutustumaan lauantaina.
Asemapäällikön taloon pääsee tutustumaan lauantaina.

Imatran steinerpäiväkoti Koskitonttu juhlii lauantaina 30-vuotista taivaltaan. Juhlan kunniaksi päiväkodilla järjestetään avointen ovien päivä kello 14—18. Päiväkoti aloitti toimintansa 1.8.1989.

Toinen juhlakalu on toimipaikkana oleva entinen Imatrankosken asemapäällikön talo, joka on yltänyt 130 vuoden ikään.

Koskitontussa järjestetään tapahtuman merkeissä valokuvanäyttely rakennuksen historiasta. Luomukahvio on avoinna tapahtuman ajan kello 14—18.
Facebook-tapahtuman mukaan luvassa on myös arvontoja.

Avoimet ovet steinerpäiväkoti Koskitontussa lauantaina 24.8. klo 14—18.

Kesäkahvila Kaiku

Elonkorjuutapahtumaa vietetään Ruokolahden ulkomuseoalueella neljättä kertaa.
Elonkorjuutapahtumaa vietetään Ruokolahden ulkomuseoalueella neljättä kertaa.

Elonkorjuutapahtuma neljättä kertaa

Ruokolahden ulkomuseoalueella on sunnuntaina luvassa vanhan ajan markkinatunnelmaa, kun Elonkorjuutapahtuma järjestetään neljättä kertaa.

Tapahtuma alkaa aiempien vuosien tapaan vanhan kaavan mukaan pidettävällä messulla Ruokolahden kirkossa kello 10. Elonkorjuutapahtuma käynnistyy kello 11 ja jatkuu kello 16 saakka.

Kotiseutumuseo on auki koko tapahtuman ajan. Museomakasiinin takana voi käydä kurkkaamassa vanhoja traktoreita, joita esittelee Karelia Tractors.

Riihen ovi on raollaan, jotta yleisö pääsee katsomaan rukiin kuivumista. Sepän työskentelyä voi seurata riihen takana. Paikalla on myös Kartanonmäen tilan kotieläimiä. Talutusratsastusta järjestetään vanhalla postitiellä.

Erilaisia myyjiä ja esittelijöitä tapahtumaan on ilmoittautunut 23.

— Tarjolla on kaikennäköistä myytävää vihanneksista juureksiin, sieniin, säilykkeisiin ja käsitöihin. Myyjien määrä voi tuosta vähän kasvaa tai sitten vähentyä, mutta reilut parikymmentä myyjää on tulossa joka tapauksessa, kertoo Virve Niiranen kulttuuripalvelu Kaikusta.

Kesäkahvila Kaiku palvelee tapahtuman aikana. Ulkomyyntipisteessä myydään lipstikkasoppaa.

Musiikkiakaan ei ole unohdettu. Virve ja Jari Niirasen perheenjäsenistä koostuva yhtye esiintyy pitkästä aikaa yhdessä soittaen ja laulaen puoli kahdeltatoista.

— Olemme viettäneet tässä samalla hiljaisesti työn merkeissä oman yrityksemme 20-vuotisjuhlavuotta, Virve Niiranen sanoo.

Kello 12.30 lauluvuorossa on Ruokolahden Äijien äijäkööri, Maitolavan rinsessa tarinoi 13.30 ja Pasi Suikkasen haitarinsoittoa pääsee kuulemaan kello 14.30. Kello 15 alkaa vahvasti iltamaperinteeseen nojaava Leijonaturnaus.

Elonkorjuutapahtuma Ruokolahden ulkomuseoalueella sunnuntaina 25.8. kello 11—16. Messu Ruokolahden kirkossa kello 10.

Saint Love

Pietarilainen Saint Love edustaa venäläistä rockia, joka lähestyy rytmillisesti dance-musiikkia.
Pietarilainen Saint Love edustaa venäläistä rockia, joka lähestyy rytmillisesti dance-musiikkia.

Pietarilaisbändi rokkaa Street Cafessa

Punkia, funkia, hip hopia ja indierockia yhdistelevä venäläisyhtye Saint Love esiintyy Imatran Street Cafessa lauantaina.

Elektroakustisen kokoonpanon settilista kuvastaa hyvin bändin hyväntuulista otetta. Bändi heittää biisejä esimerkiksi Michael Jacksonin Billie Jeanista, Radioheadin Creepin, Bob Dylanin Knockin’ on Heaven’s Doorin kautta Miley Cyruksen Wrecking Balliin.

— Russian rock, venäläinen rock on hyvin erityinen rockin muoto. Russian rock on hyvin erilaista verrattuna esimerkiksi länsimaiseen indierockiin, laulaja-basisti Sergei Elgazin kuvailee yhtyeen tiedotteessa.

Kappaleissa on filosofista pohdintaa sekä kannanottoja poliittisiin ja ekologisiin kysymyksiin.

— Venäläisessä rockissa lyriikat ovat hyvin tärkeässä osassa, Elgazin kertoo.

Saint Love Street Cafessa lauantaina 24.8. klo 22.

Luetuimmat

Kommentoidut