Viipuri oli julman ryöstöjoukkomurhan karu näyttämö, teloituksen jälkeen vainajilta vietiin omaisuus

Vanhaa tietä Viipuriin saavuttaessa ennen linnan siltaa vasemmalla on vanha, heinittynyt linnoitusalue. Sen kaariportista marssitettiin vajaa sata vuotta sitten runsas 200 vankia, jotka teloitettiin paikalle. Uhrien muistoksi on vasta muutama vuosi sitten pystytetty vaatimaton muistokivi.
Sodan loppuvaiheessa moni punaisten vangitsema menetti henkensä Papulan vuorelta näkyvässä vankilassa.

Las Vegasissa liki 60 ihmistä kuoli yhden tappajan luoteihin viime maanantaina. Sata vuotta aikaisemmin Viipurissa tarvittiin sata teloittajaa surmaamaan runsaat 200 venäläistaustaista tai sellaiseksi luultua.

Viipurin joukkoteloitus tapahtui sisällissodan loppuvaiheessa 29. huhtikuuta 1918 valkoisten joukkojen vallattua kaupungin punaisilta. Kyseessä oli historiantutkija Teemu Keskisarjan mukaan etninen puhdistus ja samalla valtava omaisuusrikos, oikea ryöstöjoukkomurha.

— Kaikki ruumiit putsattiin teloituksen jälkeen. Sormusten takia leikattiin vainajilta sormet irti, silinterihatut, frakit ja kultakellot vietiin. Tuhansien arvosta eri maiden rahoja siirtyi myös ryöstäjille.

Riikinruotsalainen majuri ja suurin osa rivimiehistä ei ymmärtänyt, että Viipuri oli kansainvälinen kaupunki, jonka noin 5 000 venäläisperäisestä asukkaasta suuri osa oli kaikkea muuta kuin punikkeja.

— Valkoisissa valtaajissa oli kyllä paljon sellaista porukkaa, joiden olisi pitänyt tajuta. Esimerkiksi Viipurin valtauksen suurin päällikkö, itäarmeijan komentaja, kenraali Ernst Löfström oli Saimaan kanavan päällikön poika, joka oli käynyt koulua Viipurissa.

Tapahtumiin vaikutti Keskisarjan mukaan myös se, että valkoiset joukot olivat uupuneita ja humalaisia.

— Sama ei olisi luultavasti tapahtunut viiden päivän kuluttua, kun kohmelotkin oli kärsitty. Viikon jälkeen kiihko oli jo ohi.

Helena Rissanen

Helena Rissanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat