Eksote kaavailee vain yhden prosentin menolisäystä — ”Palkkojen ja sivukulujen korotus haukkaa koko lisäyksen, vaikkei yhtään henkilöä tulisi lisää eikä palvelutarpeen kasvuun varauduta ollenkaan”, sanoo talousjohtaja Liisa Mänttäri

Säästöjä haetaan samalla, kun kotihoitoon ja avoterveydenhoitoon on tarkoitus satsata lisää ja ostopalvelumenot kasvavat.

Marleena Liikkanen

Eksote haluaisi satsata lisää kotihoitoon, koska palvelutarvekin kasvaa.
Eksote haluaisi satsata lisää kotihoitoon, koska palvelutarvekin kasvaa.

Eksoten ensi vuoden talousarvioluonnos on vielä tiukempi, mitä ensisilmäyksellä näyttää. Varsinaiset operatiiviset nettotoimintamenot kasvavat vain yhden prosentin eli 4,5 miljoonaa euroa.

— Todellinen kasvu on tuo prosentti, koska kuluvaan vuoteen 2019 sisältyy satunnaisina erinä Etelä-Karjalan työkunto oy:n osakkeiden myynti, laboratorio- ja kuvantamisliiketoiminnan luovutus HUS:lle sekä Saimaan tukipalvelut oy:n osinkojen jako, selvittää Eksoten talousjohtaja Liisa Mänttäri.

Todellinen kasvu on tuo prosentti. — Liisa Mänttäri

Koko menokasvu menee eikä ihan riitäkään arvioituihin sopimusten mukaisiin palkankorotuksiin ja palkan sivukuluihin. Niiden nettovaikutus on 4,6 miljoonaa euroa.

— Palkkojen ja sivukulujen arvioitu 1,8 prosentin korotus haukkaa koko summan, vaikkei yhtään henkilöä tulisi lisää eikä palvelutarpeen kasvuun varauduta ollenkaan, sanoo Mänttäri.

Kotihoitoon ja avoterveydenhoitoon suunnitellaan lisäystä

Tilanne on todella hankala, koska Eksote suunnittelee palvelutarpeen kasvun takia lisäyksiä kotihoitoon. Samoin avoterveydenhoidossa on resurssien lisäystarpeita.

Lisäksi ostopalveluiden hinnat nousevat, muun muassa silmäyksikön ostopalveluhintaan on tulossa 0,5 miljoonan euron korotus.

Varsinaiset nettomenot kasvavat budjettiluonnoksessa Mänttärin mukaan 2,1 prosenttia. Eksoten hallituksen listalle oli jäänyt virheellinen luku 3,1 prosenttia.

Mänttäri selvittää, että kuluvana vuonna nettomenot kasvavat yli 1,5 prosenttia.

— Koska tänä vuonna menot ylittävät kuntien kanssa sovitun vuoteen 2023 ulottuvan 1,5 prosentin kasvu-uran, on tämän vuoden ylitystä otettava kiinni seuraavina vuosina.

Yt-menettelyllä Eksote tavoittelee 9 miljoonan euron säästöjä. Jos säästöt eivät toteudu, jää talousarviokin toteutumatta siltä osin.

Eksoten hallitus jatkaa talousarvion käsittelyä joulukuun alussa. Talousarvion hyväksyy lopullisesti valtuusto joulukuussa.

Luetuimmat