Talvisodan tarkka-ampuja, kansallispukuvalmistaja ja kuntavaalien äänikuningatar — Heille vuosi 2017 toi mainetta ja kunniaa

Anu Pakarinen

Soja Murto-Hartikainen kruunattiin elokuussa Imatran Inkeriksi.
Soja Murto-Hartikainen kruunattiin elokuussa Imatran Inkeriksi.

Kansallispukuvalmistaja Soja Murto-Hartikaisen vuosi on ollut monilla mittareilla menestys. Suomen käsityön museo valitsi Murto-Hartikaisen huhtikuussa vuoden käsityöläiseksi, ja elokuussa hänet kruunattiin järjestyksessään 48. Imatran Inkeriksi. Murto-Hartikainen oli myös Taito Finlandia -kilpailussa neljän finalistin joukossa. Joulukuussa hän vieraili Mäntyniemessä luovuttamassa Jenni Haukiolle tekemänsä kansallispuvun.

Uutisvuoksi haastatteli Murto-Hartikaista elokuussa, jolloin hän kertoi avoimesti vaikeasta alkutaipaleestaan Imatralla ja villeistä nuoruusvuosistaan. Lue koko haasttelu täältä.

Anu Pakarinen

Niina Malm (sd.) keräsi kuntavaaleissa yli tuhat ääntä.
Niina Malm (sd.) keräsi kuntavaaleissa yli tuhat ääntä.

Niina Malm (sd.) nousi yli tuhannella äänellään kuntavaalien äänikuningattareksi Imatralla. Edellisissä kuntavaaleissa ääniä tuli 239. Huima äänisaalis auttoi demarit Imatran suurimmaksi kuntapuolueeksi ja vaalivoittoon. Malm astui alkuvuodesta edesmenneen Tiina Wilén-Jäppisen saappaisiin työväenyhdistyksiä jakaneen valintaprosessin jälkeen ja sai jatkaa tehtävässä myös uudessa valtuustossa.

Syksyllä Malm kertoi vetäytyvänsä useista luottamustehtävistä suolistosairauteensa vedoten. Lue koko haastattelu täältä.

mIKA sTRANDÉN

Simo Häyhä sai Miettilän kasarmialueelle oman nimikkomuseon.
Simo Häyhä sai Miettilän kasarmialueelle oman nimikkomuseon.

Miettilän kasarmialueen talvisotamuseo avautui heinäkuussa Simo Häyhän nimikkomuseoksi. Kuntalanraitilla sijaitsevan talon tuvan varustaminen perinnetyöhön ja matkailutuotteeksi on ollut paikallisten historiantutkijoiden kutsumustyö. Tiedot talvisodan kuuluisan tarkka-ampujan ampumien vihollisten määrästä vaihtelevat runsaasta 200:sta yli 500:aan. Sotien jälkeen Häyhä asui Ruokolahdella.

Yleisöä museon laajennuksen ja Simo Häyhä-erikoisnäyttelyn avajaiset kokosivat runsaasti. Katso täältä kuvia avajaisista.

hanna koikkalainen

Niki Tuuli teki historiaa, kun hän voitti supersport-luokan MM-osakilpailun.
Niki Tuuli teki historiaa, kun hän voitti supersport-luokan MM-osakilpailun.

Imatralainen ratamoottoripyöräilijä Niki Tuuli ajoi nimensä kahdesti historiankirjoihin, kun hän otti syksyllä uransa ensimmäisen voiton supersport-luokan MM-sarjassa ajettuaan paalupaikalta voittoon Ranskan Magny-Coursissa. Tuuli on ensimmäinen suomalainen kuljettaja, joka on ottanut paalupaikan ja osakilpailuvoiton supersport-luokassa. Tuuli jatkaa ensi kaudella uraansa PTR Hondan riveissä.

Haastattelimme Tuulta viimeksi marraskuun lopussa, jolloin MM-kuski paiski töitä Etelä-Karjalan keskussairaalan rakennustyömaalla. Lue haastattelu tästä.

Marleena Liikkanen

Rami Hasu on ensimmäinen kokoomuslainen kaupunginjohtaja Imatralla.
Rami Hasu on ensimmäinen kokoomuslainen kaupunginjohtaja Imatralla.

Kokoomustaustaisen Rami Hasun valinta Imatran kaupunginjohtajaksi huhtikuussa oli monelle yllätys, sillä kaupungin ykkösvirka on tähän asti kuulunut tiukasti sosiaalidemokraateille. Hasu työskenteli Haminan elinkeinoasioista vastaavana apulaiskaupunginjohtajana vuoteen 2015 asti. Sen jälkeen Hasu ehti toimia muun muassa yritysten neuvonantajana ja sparraajana.

Uutisvuoksi haastatteli uutta kaupunginjohtajaa kesällä, jolloin vahdinvaihtoa Pertti Lintusesta Rami Hasuun vielä odoteltiin. Lue haastattelu tästä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut