Imatran kirjastossa on ihmeellinen vempele, jolla voi tulostaa vaikka pieniä vihreitä ukkoja

Imatran pääkirjaston uusi digitointipaja aukeaa tiistaina 6. marraskuuta. Sieltä löytyy myös uutuuttaan kiiltävä 3D-tulostin.

Silva Laakso

Tältä näyttävät pienet ukkelit, joita on tulostettu 3D-printterillä.
Tältä näyttävät pienet ukkelit, joita on tulostettu 3D-printterillä.

Kirjastolla on ollut digitointipaja jo aiemmin, mutta nyt siirtyy entistä avarampiin tiloihin. Digitointipaja on hyödyllinen paikka monelle, jonka kodista löytyy vielä aikansa eläneitä tiedostoja. Pajassa voi digitoida valo- ja diakuvia, c-kasetteja, lp-levyjä, vhs-nauhoja ja uutuutena myös kaitafilmejä.

Yksi digitointipajan kiinnostavimmista asioista on 3D-tulostin, millä voi tulostaa käytännössä mitä vain pieniä esineitä. Tulostimen digitointipajaan lahjoitti Vuoksenlaakson teknillinen seura.

— Sillä pystyy tulostamaan itse suunniteltuja pieniä esineitä tai valmiita malleja. Jos vaikka kotona on jokin pieni nippelinappeli rikki ja sen haluaa uusia. Hyötykäyttöön on jo tulostettu sellaisia puhelimen latausreikään tarkoitettuja suojatulppia, jotta voi liikkua vähän kosteammissa oloissa. Ja itse ajattelin tulostaa sellaisen ikkunan pokassa haljenneen sälekaihtimen pienen muoviosan, kirjasto- ja museopalveluiden tiimivastaava Marja Huuhtanen kertoo esimerkkejä.

Silva Laakso

Kuka tahansa pääsee kokeilemaan kirjastossa printteriä. Tarvitaan vain ajanvaraus ja idea, mitä haluaa tulostaa. 
Kuka tahansa pääsee kokeilemaan kirjastossa printteriä. Tarvitaan vain ajanvaraus ja idea, mitä haluaa tulostaa. 

Tulostamaan ajan kanssa

3D-tulostusta varten varataan aika ja sitä pääsee kokeilemaan henkilökunnan opastuksella. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat mukaan huoltajan. Mikään aivan tavallinen kopiokone 3D-tulostin ei ole, vaan sen kanssa on varattava aikaa ja kärsivällisyyttä. Tulostin käyttää materiaalina biohajoavaa muovia.

— Se ei todellakaan ole mikään kopiokone, eli ajanvaraus tarvitaan ja aikaa pitää varata. Se on melkoisen hidasta hommaa, eli ei ihan yhtä nappia painamalla. Mutta tässä siihen pääsee tutustumaan ja testailemaan, Huuhtanen sanoo.

Koska kyse on kirjaston palveluista, ovat ne kaikki maksuttomia. Digitointiin voi ostaa cd- ja dvd-levyjä paikan päältä.

Ensi viikolla aukeaa myös Imatra-huoneeksi nimetty kotiseutuhuone, jossa säilytetään kotiseutuaineistoa. Siellä pääsee tutustumaan Imatraa käsittelevään ja imatralaisten julkaisemaa materiaalia. Imatra-huoneen materiaaleja ei saa lainata mukaan, mutta niitä voi lukea paikan päällä. Imatra-huoneessa on myös mikrofilmien lukulaite, jolla voi tutkia vanhoja Ylä-Vuoksen vuosikertoja.

Silva Laakso

Tulostimella voi tulostaa valmiita malleja tai myös hyötykäyttöön tavaraa.
Tulostimella voi tulostaa valmiita malleja tai myös hyötykäyttöön tavaraa.

Uusimmat uutiset