Ei ihan jokapäiväistä rutiinia: Vuoksen keskeltä aiotaan purkaa saari, ja lohikalat kiittävät

Pekka Vähänäkki

Ely-keskuksen väki, eli Markus Tapaninen (vas.) ja Tomi Menna mittasivat Kokonsaaren
4. joulukuuta. Vuoksen vedenpinta oli tuolloin keskimääräisellä tasollaan.
Ely-keskuksen väki, eli Markus Tapaninen (vas.) ja Tomi Menna mittasivat Kokonsaaren 4. joulukuuta. Vuoksen vedenpinta oli tuolloin keskimääräisellä tasollaan.

Melkein keskellä Vuoksea, Ovakon tehtaan lähellä on noin 400 neliön suuruinen saari, Kokonsaari.

Se syntyi, kun Vuoksea aikanaan perattiin, ja perkauskiviä koottiin röykkiöiksi.

Kokonsaaren omistaa Imatran kaupunki.

Kaupunki, Fortum ja Kaakkois-Suomen Ely-keskus ovat jo pari vuotta puhuneet saaren purkamisesta, ja nyt asia on lyöty lukkoon.

Enää pitää selvittää se, tarvitseeko saaren purkaminen Aluehallintoviraston luvan vai ei.

— Lupaa ei tarvita, jos purettavat massamäärät jäävät pieniksi, ja jos purkaminen ei vaikuta vedenpinnan korkeuteen, toteaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen vesistösuunnittelija Markus Tapaninen.

Purkuluvan tarve selviää vielä loppuvuoden aikana.

Saarenpurussa menee pari viikkoa

Tapaninen ounastelee, että lupaa ei välttämättä tarvita, sillä saaren purkamisella ei ole vaikutusta vedenkorkeuteen, eivätkä siinä liikuteltavat maamassat ole kovin isoja.

Silloin työt pääsisivät alkuun jo ensi- tai seuraavana vuonna. Mutta joka tapauksessa projekti on tarkoitus saada valmiiksi seuraavien kolmen vuoden aikana.

Itse purkaminen olisi parin viikon homma.

— Suurin työ on rakentaa sinne työmaatie. Mutta saaren kohdalta kulkee maihin matala riutta, noin metrin syvyydessä. Työmaatie saataisiin rakennettua ajamalla riutalle lisää soraa.

Riuttaa pitkin saaresta on rantaan 55 metriä matkaa. Riuttaa pitkin pääsee ajamaan kaivinkoneella.

Saaren puut ja pintamateriaali on tarkoitus kuljettaa tietä pitkin pois. Muu saari aiotaan levitellä niin, että se muodostaa matalan virta-alueen. Sen päälle ajetaan soraa, ja kaiken päätteeksi myös työmaatien sorat levitellään riutan ylä- ja alapuolelle.

Siinäpä olisi oiva paikka lohikalojen kutea ja viettää poikasvaihettaan.

— Kunnostus on jatkumoa aikaisemmille kunnostuksille ja kaupunkipurolle. Kirjanpito- ja sähkökalastusten perusteella Vuoksessa on nykyäänkin yllättävän hyvin joen omaa tuotantoa, ja jatkossa toivottavasti vielä enemmän, Tapaninen sanoo.

Mellonlahden matalikkoa syvennetään

Saaren purkaminen ei sinänsä ole ihan ainutkertaista hommaa. Mutta tämä olisi toistaiseksi tehdyistä haasteellisin, sijaitseehan Kokkosaari keskellä Vuoksea, ja virtaukset ovat kovat, Tapaninen sanoo.

Ely-keskus, Imatran kaupunki ja Fortum toteuttavat ensi vuonna todennäköisesti myös toisen samankaltaisen kohteen: se syventää noin puolet Mellonlahden matalikosta, jolloin matalikko ei pääse enää kuivumaan. Myös tällä on tarkoitus lisätä taimenenpoikasten tuotantoa.

Luetuimmat

Kommentoidut