Uusissa Rautjärven Aseman koulun sisäilmatutkimuksissa todettiin mikrobivaurioita, jotka pitää kuitenkin aisoissa linoleum

Koulunkäynti voi jatkua muualla paitsi käyttökiellossa jo olevissa tiloissa. Niiden korjaus toteutetaan näillä näkymin ensi kesänä.

Tiina Räikkönen

Rautjärven aseman koululle on tulossa korjauksia. Kuva tammikuulta 2016.
Rautjärven aseman koululle on tulossa korjauksia. Kuva tammikuulta 2016.

Sisäilma pohdituttaa Rautjärven Aseman koululla. Kesällä tehdyn sisäilmatutkimuksen perusteella käyttökiellossa ovat toistaiseksi opettajainhuoneen tilat sekä yksi luokkatila. Luokkatilan korvaava kouluparakki otettiin käyttöön marraskuun alussa.

— Nuo tilat on korjattava ennen käyttöönottoa. Niin tehdään, toteaa kiinteistöpalvelujen isännöitsijä Pasi Kautto Rautjärven kunnasta.

Käyttökiellossa olevien tilojen korjaukset on kunnossapito- ja tarkastusinsinööri Juho Jylhän mukaan tarkoitus toteuttaa ensi kesänä. Sitä varten on talousarvioon varattu 60 000 euron määräraha.

Linoleum eristää epäpuhtauksia

Myös koulun kahden muun siiven tiloissa on tehty tutkimuksia, jonka tulokset valmistuivat tällä viikolla. Niiden perusteella lattioiden linoleumi-pinnoitteen alla on mikrobien aiheuttamia vaurioita.

— Väliseinien alueella ja keittiössä on havaittu jonkinasteisia kosteusvaurioita. Linoleumi on kuitenkin tiivispintainen, joten se estää hyvin epäpuhtauksien pääsyä sisäilmaan, Kautto kertoo.

Tutkimuksen tehneen Vahanen rakennustekniikka -osakeyhtiön mukaan havaitut vauriot eivät muodosta merkittävää sisäilmariskiä eivätkä edellytä välitöntä korjausta. Koulunkäynti tiloissa jatkuu.

— Muiden kuin käyttökiellossa olevien tilojen korjausaikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon, kertoo Jylhä.

Henkilökunta sai oireita

Sisäilmaan liittyvä tapahtumaketju Aseman koululla sai alkunsa kahden henkilökuntaan kuuluvan oirehdinnasta, kertoo sivistystoimen johtaja Eila Toppinen Rautjärven kunnasta.
— Henkilöstön oireilu käynnisti tutkimukset. Myös lapsille ja oppilaille on tehty oirekyselyä, jonka tulokset eivät ole vielä käytössä, kertoo Toppinen.

Kouluparakki vuokrattu 8 kuukaudeksi

Aseman koulussa on käytössä koneellinen ilmanvaihto sekä tulo- että poistoilman osalta. Positiivisena tutkimustuloksena Kautto mainitsee paineilmamittausten tuloksen.
— Sisäilma on kevyesti alipaineinen, mikä on erittäin hyvä. Silloin ilmavuodot ulkovaipan läpi ovat varsin vähäiset.
Väistötilana marraskuusta asti toiminut, yhdyskäytävällä koulurakennukseen liitetty kouluparakki on vuokrattu kahdeksan kuukauden ajaksi.
— Vuokrasopimus päättyy kesäkuun lopussa. Väistön kokonaiskustannus on noin 28 000 euroa, kertoo Jylhä.

Tiukka taloudenpito jatkuu ensi vuonna Rautjärvellä. Tarkasteluun otetaan myös nykyinen kahden koulun verkko.
— Oppilasmäärien kehitys on sellainen, että joidenkin vuosien kuluttua oppilaat mahtuvat varmasti yhteen kouluun, arvioi Toppinen.

Juttua päivitetty pe 14.12. kello 17.37 sivistystoimen johtaja Eila Toppisen kommenteilla.

Luetuimmat