Kukkuroinmäen biokaasulaitoksen rakentaminen siirtyy — kilpailutus epäonnistui

Yhdeksän miljoonan euron hanke ei menetä kuitenkaan valtion tukia.

Minna Mänttäri

Biokaasulatokselle on varattu tontti Kukkuroinmäen jätekeskuksen alueelta.

Joutsenon Kukkuroinmäen biokaasulaitos ei valmistukaan tänä vuonna. Noin yhdeksän miljoonan euron investoinnin kilpailutus epäonnistui. Yhtään tarjousta ei jätetty.

— Projekti on kuitenkin saanut nyt jatkoajan eli laitoksen pitää valmistua ensi vuoden loppuun mennessä, selvittää Etelä-Karjalan jätehuoltoyhtiön toimitusjohtaja Mika Suomalainen.

Projekti on kuitenkin saanut nyt jatkoajan eli laitoksen pitää valmistua ensi vuoden loppuun mennessä. Mika Suomalainen

Kiirehditty kilpailutus osui joulunpyhiin

Suomalaisen mukaan kilpailutus jouduttiin kiireen takia järjestämään hankalaan aikaan joulunpyhien tienoilla. Tarjouspyynnön jättämistä oli kiirehditty, jotta työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä tuki ei vaarantuisi.

Ministeriön 2,24 miljoonan euron tuen ehtona alun perin oli, että hanke käynnistyy syyskuun loppuun mennessä. Laitoksen taas piti valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

Suomalainen kertoo, että ministeriöstä on nyt varmistettu, että rakentamisen viivästymisestä huolimatta tuki saadaan.

Hankinta tulee uudelleen kilpailutukseen tämän vuoden aikana. Kyseessä on mädätyslaitoksen sekä biokaasun jalostus- ja tankkausaseman suunnittelu- ja rakentamisurakka.

Tähtäimessä myös suuryksikkö Kaukaan tehdasalueelle

Lietettä ja biojätettä käsittelevän mädättämön kaasuntuotanto vastaa noin 600 henkilöauton tai 40 raskaan ajoneuvon vuosikulutusta.

Nyt liete ja biojäte kompostoidaan Kekkilän kompostointilaitoksella.
Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen alueella on voimassa kaava, joka mahdollistaa biokaasulaitoksen rakentamisen.

Biokaasun tuotantoyksiköllä valmistellaan tietä mahdollisesti myöhemmin rakennettavalle suuryksikölle. Lappeenrannan Energia ja UPM ovat suunnitelleet yhteistä biokaasulaitosta Kaukaan tehdasalueelle. Tuleva suuryksikkö olisi investointina vähintään kaksi kertaa Kukkuroinmäen laitosta suurempi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat