Pääkirjoitus: Jännite kasvaa työmarkkinoilla, vaikka talouskasvu ei kaipaisi nyt selkkauksia

MIKA STRANDÉN

Teollisuudessa odotetaan hieman parempaa kuin muilla toimialoilla Etelä-Karjalassa.

Suomen hyvä talouskehitys ei ole edesauttanut syksyn palkkaneuvotteluja, vaan on käymässä ihan päinvastoin. Palkansaajajärjestöt ovat monen vuoden kituuttamisen jälkeen odottaneet, että nousun alkaessa maltillisuus palkitaan ja palkkoja taas korotetaan. Metsäteollisuus ehdotti kuitenkin viime viikolla sopimusta, johon ei sisältynyt lainkaan palkankorotuksia.

Työnantajan ”tarjous” sai aikaan laajaa tuohtumusta palkansaajapuolella. Työntekijöitä edustava Paperiliitto lopetti kaiken yhteistoiminnan työnantajan kanssa. Maanantaina kokoontunut SAK:n hallitus päätti ”toimintavalmiuden” nostamisesta. Suomeksi se tarkoittaa liitoille kehotusta valmistautua lakkoihin ja muihin työtaistelutoimiin, vaikka sitä ei suoraan sanottukaan.

Jos työnantajapuoli pitää laajasti ja loppuun asti kiinni nollalinjastaan, niin työtaisteluilta tuskin vältytään.

Jos työnantajapuoli pitää laajasti ja loppuun asti kiinni nollalinjastaan, niin työtaisteluilta tuskin vältytään. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa edelleen, että nollakorotuksilla ei sopimuksia synny. Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvioi, että palkankorotuksiin on nyt varaa.

Työnantajien EK:n kieltäydyttyä keskitetystä ratkaisusta nyt pitäisi käydä liittokohtaiset neuvottelut. Taustalla vaikuttavan kiky-sopimuksen takia liittokierros ei ole aivan tyylipuhdas, mutta yleinen nollalinja sopisi siihen huonosti. Liittokierroksella palkankorotuksia pitäisi voida maksaa aloilla, joissa tehdään tulosta. Metsäteollisuuden lisäksi neuvotteluja käydään muillakin aloilla.

Metsäteollisuuden osapuolten pitäisi nyt osoittaa malttia ja palata neuvottelupöytään. Hölmöintä olisi kaataa vihdoin alkuun päässyt talouskasvu työmarkkinaselkkauksiin.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.