OAJ valittaa Imatran rehtorivalinnoista: Syynä Saila Heikkisen ja Ari Leinon sivuuttaminen

Anu Pakarinen

Linnalan koulun rehtori Ari Leino ei tullut valituksi rehtorin virkaan uudessa organisaatiossa. OAJ pitää päätöstä lainvastaisena. Sama koskee Mansikkalan rehtorin Saila Heikkisen sivuuttamista.

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n Imatran paikallisyhdistys on jättänyt oikaisuvaatimuksen Imatran koulukeskusten rehtorivalinnoista.

OAJ:n mukaan valintapäätös tulee kumota lainvastaisena Ari Leinon ja Saila Heikkisen sivuuttamisen osalta.

OAJ:n mukaan kumpikin työskentelee Imatralla tällä hetkellä koulukeskusrehtorin virkaa vastaavassa tehtävässä ja heillä on lain mukaan oikeus tulla nimitetyksi vastaavaan tehtävään myös uudessa organisaatiossa.

Leino toimii tällä hetkellä Linnalan koulun rehtorina, Heikkinen Mansikkalan yläkoulun rehtorina.

Opettajan tehtävät odottavat

Kumpikin on tarkoitus siirtää jatkossa opettajan tehtäviin. OAJ katsoo järjestelyn olevan kunnallisen viranhaltijalain vastainen. Nimityksissä ei ole myöskään sen mukaan huomioitu virkojen yleisiä nimitysperusteita ja erityisiä kelpoisuusehtoja.

OAJ:n mukaan rehtorin virkaan nimitettiin vailla kelpoisuutta olevia henkilöitä, vaikka tarjolla oli myös kokeneita ja päteviä ehdokkaita. OAJ:n tulkinnan mukaan valinta näyttää perustuneen henkilöarvioinnin tehneen konsulttiyhtiön lausuntoon.

Maanantaina kaupunginhallitukseen

Oikaisuvalitusta käsitellään maanantaina Imatran kaupunginhallituksessa.

Asian kaupunginhallitukselle valmistellut hallinjohtojohtaja Kaisa Heino kiistää OAJ:n väitteet ja esittää, että oikaisuvaatimus hylätään kaikilta osin perusteettomana.

Koulujen organisaatio ja johtaminen muuttuvat Imatralla olennaisesti siirryttäessä kolmen koulukeskuksen malliin 1. elokuuta 2017 alkaen. Nykyisen kaltaiset rehtorin virat lakkaavat samalla päivämäärällä.

Tilalle perustetut koulukeskusten rehtorin virat ovat luonteeltaan aivan erilaisia ja kokonaan uusia, ja niissä vaaditaan erilaista osaamista kuin nykyisin, kaupunki katsoo.

Aiempi kokemus pienemmästä yksiköstä ei automaattisesti pätevöitä uusiin, vaativampiin johtajatehtäviin, toteaa kaupunki vastineessaan.

Siksi valinnassa käytettiin apuna henkilöarviointia. Sen perusteella Leino ja Heikkinen eivät sovellu uusiin tehtäviin, kaupunginhallituksen esityslistalla sanotaan.

Vt. järjestelyillä alkuun

Sitä ei kiistetä, että koulukeskuksen rehtorin virkaan valittiin kaksi henkilöä, joilta puuttuu muodollinen pätevyys.

Siksi he aloittavat työssään vt. rehtoreina.

Järjestely on voimassa vuoden 2017 loppuun. Siihen mennessä kumpikin ehtii saattaa loppuun muodollisen pätevyyden vaatimat suoritukset ja hankkia niistä asianmukaiset todistukset, esityslistalla sanotaan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.