Hätkähdyttävä näky pistää silmään Kuutostiellä Imatralla: Virasojan meluvalli näyttää kaatopaikalta, mutta ympäristötoimen mukaan ongelmaa ei ole

”Ei ole jätettä, vaan puhdasta kiviainesta”. Kiveä tarvitaan vanhan maankaatopaikan kantavuuden parantamiseksi. Tänäkin kesänä useita autoja on jäänyt alueelle jumiin.

Jasmin Ojalainen

Ei  mitään parasta mainosta, vai mitä? Jätteet näkyvät hyvin Kuutostielle.
Ei mitään parasta mainosta, vai mitä? Jätteet näkyvät hyvin Kuutostielle.

Virasojan kohdalla Kuutostietä ajettaessa silmään pistää siivoton ja hurja näky.

Asutusalueen suojaksi läjitetty maavalli näyttää muuttuneen yhdessä yössä kaatopaikaksi.

Vaikuttaa siltä, että maa-ainesten sekaan on kipattu kuormatolkulla sekalaista rakennusjätettä.

Jasmin Ojalainen

Näyttää rakennusjätteeltä, mutta on Kipan mukaan puhdasta kiveä.
Näyttää rakennusjätteeltä, mutta on Kipan mukaan puhdasta kiveä.

Herää kysymys, mitä alueella oikein tapahtuu?

”Murskeen käyttö välttämätöntä”

Vt. ympäristöjohtaja Anna-Maija Wikström kertoo, että Virasojan meluvallilla on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen maisematyölupa, joka sallii puhtaiden maa-ainesten läjittämisen alueelle.

Maisematyöluvan osalta tilannetta valvoo Imatran kaupungin rakennusvalvonta.

ELY-keskukselle tehtävällä ilmoituksella tai ympäristöluvalla alueelle voi sijoittaa myös betoni-, tiili- sekä asfalttimursketta ja muita pysyviä, ns. inerttejä rakennusjätteitä, joista ei liukene mitään aineita ympäristöön, Wikström jatkaa.

Jasmin Ojalainen

Virasojan meluvalleille tehtiin tarkastuskäynti tiistaina. Ongelmia ei havaittu.
Virasojan meluvalleille tehtiin tarkastuskäynti tiistaina. Ongelmia ei havaittu.

Ilman erillistä lupaa näitä samoja materiaaleja saa käyttää alueelle johtavan tien kantavuuden parantamiseksi. Näin on tehtykin, ja ihan syystä, Wikström kertoo.

— Murskeen ja kiven käyttö on välttämätöntä, jotta maansiirtoautot ja koneet pystyvät operoimaan alueella uppoamatta, ja etteivät autot jää sinne jumiin. Viime päivien sateiden jälkeen maaperä on niin pehmeä, että sieltä on jouduttu vetämään useita autoja pois.

Jos betoni-, asvaltti- tai tiilimurskaa halutaan sijoittaa alueelle enemmänkin ja muussa tarkoituksessa kuin tiepohjan kantavuuden parantamiseksi, niin silloin tulisi hakea ympäristölupa tai tehdä ilmoitus ELY-keskukselle.

— Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipan kuuluu valvoa, ettei kukaan vie meluvalliin asiaan kuulumatonta jätettä. Asiaan kuulumaton jäte sieltä on poistettava, Wikström sanoo.

Esimerkiksi tavanomaista rakennusjätettä tai muita roskia alueelle ei saa viedä ollenkaan, eikä luvatta muutenkaan yhtään mitään.

— Asia on Kipan vastuulla ja valvonnassa, Wikström korostaa.

Asiaton jäte poistettava

Kipa kävi tiistaina tarkastamassa alueen. Kipan ympäristötoimelle antaman selvityksen perusteella mitään luvattomia materiaaleja ei löydetty.

— Asia on kunnossa, ei ollut jätettä vaan puhdasta kiviainesta, kertoo ympäristöinsinööri Merja Kaksonen. Imatran seudun ympäristötoimesta.

Vaaleat levyt, jotka Kuutostieltä katsottuna näyttävät styroksilta, vanerilta tai vaikkapa minireettilevyiltä, olivatkin siis erilaista kivitavaraa.

Jasmin Ojalainen

Alue on toiminut vuodesta 2014 lähtien Imatran kaupungin maankaatopaikkana. Maamassat palvelevat samalla Virasojan asuinaluetta suojaavana meluvallina. Tältä alueella näytti maanantaina.
Alue on toiminut vuodesta 2014 lähtien Imatran kaupungin maankaatopaikkana. Maamassat palvelevat samalla Virasojan asuinaluetta suojaavana meluvallina. Tältä alueella näytti maanantaina.

Wikströmin mukaan ympäristötoimen tietoon ei ole tullut, että alueelle olisi muutenkaan viety mitään muuta jätettä kuin kantavuuden parantamiseen käytettyä kivi-, betoni- ja asfalttimursketta.

— Mikäli muuta ns. inerttiä jätettä havaitaan, niin ne tulee poistaa ja viedä asianmukaiseen paikkaan käsiteltäväksi, tai hakea niille ympäristölupa tai tehdä ilmoitus. Silloin niitä voi hyödyntää maarakenteissa.

Myös mahdolliset roskat tulee poistaa.

Meluvalli vai maankaatopaikka?

Alue otettiin käyttöön vuonna 2014, kun Imatran kaupunki tarvitsi rakennustyömailta tuleville ylijäämämaille sijoituspaikkaa.

Alue tunnettiin vuosikaudet Virasojan maankaatopaikkana.

Wikströmistä nimitys on harhaanjohtava, koska maamassat palvelevat Virasojan asuinaluetta.

— Maisematyölupa on myönnetty meluvallille. Se ei ole maankaatopaikka, vaan siinä hyödynnetään ylijäämämaita melu- ja suojavallina.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset