Imatran busseihin tulossa uusi lippujärjestelmä — jatkossa lipun voi ostaa myös verkossa ja bussien liikkeitä voi seurata sovelluksella

Uutta lippujärjestelmää ryhdytään kokeilemaan ensi vuoden helmikuussa. Vanhat matkakortit toimivat niin kauan kuin ne ovat voimassa. Imatran kaupunki maksaa kolmivuotisesta kokeiluhankkeesta 180 000 euroa.

Jasmin Ojalainen

Bussikyydit halutaan entistä toimivammiksi koko maakunnassa. Uutta lippujärjestelmää ryhdytään testaamaan Imatralla. Arkistokuva.
Bussikyydit halutaan entistä toimivammiksi koko maakunnassa. Uutta lippujärjestelmää ryhdytään testaamaan Imatralla. Arkistokuva.

Imatran busseissa ryhdytään testaamaan uutta lippujärjestelmää ensi helmikuussa, tiedottaa Imatran kaupunki.

Uuden järjestelmän on määrä parantaa palvelua. Sen myötä matkan maksamiseen tulee lisää vaihtoehtoja. Matkan voi maksaa jatkossa verkossa tai mobiilissa. Silloin lippu tulee kännykkään.

Lisäksi perheet voivat hankkia yhden matkatilin, jossa voi olla monta käyttäjää. Matkojen maksut kuittaantuvat reaaliajassa, kun QR-koodia käytetään autoissa. Tällaisia matkatilejä ei kaupungin mukaan ole vielä käytössä muualla.

Matkalipun voi ostaa edelleen myös entiseen tapaan ja kuljettaa mukanaan bussikorttia.

Linja-automatkustajat voivat kokeilussa ladata käyttöönsä maksuttoman sovelluksen. Siitä voi seurata linja-autojen liikkeitä reaaliajassa. Sovellus näyttää esimerkiksi, onko bussi myöhässä ja minkä verran.

Kolmivuotinen, maakunnallinen hanke

Uuden lippujärjestelmän toimittaa virolainen ohjelmistotalo Ridango, joka voitti heinäkuussa olleen kilpailutuksen.

Järjestelmä toteutetaan osana Business Finlandin hanketta, jolla etsitään uudenlaisia toimintatapoja maakunnan julkiseen liikenteeseen.

Kolmivuotisen hankkeen kokonaiskulut ovat 670 000. Puolet niistä maksaa Business Finland, toisen puolen eli 335 000 euroa Imatra, Lappeenranta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja ELY-keskus.

Imatran osuus on suurin, 180 000 euroa, koska lippujärjestelmän kokeilu toteutetaan Imatralla.

Koululiikenne aiempaa toimivammaksi

Uuden järjestelmän avulla on tarkoitus saada suunniteltua koululiikenne aiempaa paremmin. Oikean kokoiset autot halutaan saada suunnattua niille reiteille, joilla on matkustajia. Busseihin asennettavista järjestelmistä seurataan bussien liikkumista ja matkustajamääriä.

Ajatus on, että samalla lipulla voisi olla tulevaisuudessa ostettuna matkaketjuja, kuten esimerkiksi bussi, juna ja taksi, tiedottaa kaupunki.

Juttua muokattu 25.9. klo 9.46: Yhdeksi hankkeen maksajaksi nimettiin alun perin Etelä-Karjalan liitto. Kyse on kuitenkin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset