Laakeri taas poikki Mansikkalan sillassa—Joensuun suunnasta tulevilla käytössä vain yksi kaista

Hannu Ojala

Laakerivaurio havaittiin lähinnä olevan välituen oikeanpuoleisessa pilarissa.
Laakerivaurio havaittiin lähinnä olevan välituen oikeanpuoleisessa pilarissa.

Kuutostien Mansikkalan sillasta on löydetty taas katkennut laakeri. Joensuun suunnasta tulevan liikenteen käytössä on tästä syystä vain yksi kaista Vuoksen itäpäässä.

Rikkoutunut laakeri on Vuoksen itäpuolen ensimmäisessä vedestä nousevassa välituessa.

Projektipäällikkö Seppo Mielonen Kaakkois-Suomen elinkeino-liikenne- ja ympäristökeskuksesta ei vielä lähde arvioimaan, kuinka kauan sillan tarvitsema lisätuenta ja laakerin vaihtaminen rajoittavat sillan liikennettä.

— Työssä on menossa nyt suunnitteluvaihe. Ajatuksena on laittaa välitukeen väliaikainen tuenta. Laakerien vaihto tapahtuu alkukesästä, Mielonen selvittää tilannetta.

 

Vedestä nousevien välitukien päällä olevien laakerien vaihto on Mielosen mukaan erittäin vaativa tehtävä.

Jo aiemmin tämän vuosikymmenen puolelle sillan laakereita on vaihdettu länsirannalla maatukien päältä.

Siltaa kannattavien pilarien päälle rakennettu laakerointi on tehty niin, että teräslevyn päälle on asennettu teräslieriö, jonka päällä sillan kansi voi liikkua.

— Lieriö on rikkonut sen alla olevan 50 millin paksuisen teräslevyn ja se on aiheuttanut lieriön katkeamisen, Mielonen kertoo.

Suomessa suurien siltojen laakerivikoja on havaittu toistuvasti saman keskieurooppalaisen laakerinvalmistajan tuotteissa. Imatran lisäksi laakereita on jouduttu vaihtamaan myös Kouvolassa Kymijoen ylittävässä Kuutostien sillassa.

Mansikkalan silta valmistui vuonna 1973.