Uudet laskelmat loivat valonpilkahduksen Kaukopään koululle

Kaukopään koululla ei ole vielä taloudellisesti kannattavia toimijoita, mutta kustannuksia on saatu karsittua.

Hannu OJala

Kaukopään koulu poistuu koulukäytöstä ensi kevään jälkeen. Mitä sen jälkeen rakennukselle tapahtuu, on vielä auki.
Kaukopään koulu poistuu koulukäytöstä ensi kevään jälkeen. Mitä sen jälkeen rakennukselle tapahtuu, on vielä auki.

Raution kaupunginosayhdistys vietti perjantaina naistenpäivä-juhlaa, johon osallistui nelisenkymmentä henkilöä. Virkeässä juhlahumussa ehdittiin käydä läpi hiukan myös Kaukopään koulun tulevaisuuden seuraavia askelia.

Koululaisten muuttaessa uuteen koulurakennukseen, taloon on keksittävä uudet asukkaat. Pelkät harrastusporukat eivät riitä, sillä mukaan tarvitaan myös taloudellisesti kannattavia toimijoita. Arkkitehtitoimisto tuotti arvion toimenpiteistä, joita koululle pitäisi tehdä. Summa oli suuri.

— Arkkitehtitoimisto teki arvion ja siinä puhuttiin kauheista summista. Mutta se oli sellainen suunnitelma, että tehdään kaikki uusiksi. Nytkin siellä on oppilaita ja kaikkea ei tarvitse tehdä. Arvioin, mitkä asiat siellä olivat järkeviä ja päästiinkin sellaisiin lukemiin, että kyllä se on mahdollista toteuttaa, kertoo hanketta koordinoiva Jerena Juutilainen.

Hankeelle jatkoa

Raution kaupunginosayhdistyksen käynnistämän leader-hankkeen oli määrä loppua vuoden vaihteessa, mutta se sai jatkoa kesälle. Hankeen aikana on selvitetty potentiaalisia toimijoita.

Juutilainen suuntaa seuraavaksi Kehylle, josta toivotaan verkostoitumisapua yritysten suuntaan, jotta tilaan saadaan myös toimijoita.

Esteettömyys on asia, joka koululle on tehtävä ja se vaatii investointia. Muuten isommat remontit voidaan toteuttaa sitten, kun tiedetään millainen tarve tilaan tulevalla palveluntarjoajalla on.

— Ollaan tehty kustannuslaskelmaselvitystä, että pelkästään toimintoja muuttamalla pystyttäisiin pienentämään lämmityskuluja, Juutilainen sanoo.

Näyttääkö Kaukopään koulun tulevaisuus nyt siis valoisammalta?

— Joo, kyllä. Kun kohta kohdalta katsottiin, niin kyllä siitä saatiin ihan järkevä. Olen tästä innoissani, Juutilainen sanoo.

Jos kaikki toiminnat saadaan järjestettyä järkevästi, kaupunginosayhdistyksen on perustettava oma yhtiönsä ja tehdä kaupungille tarjous ostamisesta.

— Sitten voi alkaa fiksailla ja markkinoida palveluntuottajille.

Yhdistyminen odottaa

Raution kaupunginosayhdistyksen oli alunperin määrä yhdistää voimansa Niskan Vuoksi -kaupunginosayhdistyksen kanssa vuoden vaihteessa. Ely-keskuksen kouluprojektille ohjaamat rahat ovat kuitenkin Raution kaupunginosayhdistyksen nimissä. Koska leader-hanke jatkuu yhä, oli yhdistyksen pidettävä nimensä.

— Siirsimme yhdistymistä noin vuodella, kertoo Raution kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Seppo Skyttä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset