Niskalammen joulukalenteri käynnistyi sittenkin —24 kotia on koristellut kalenteriluukun ikkunaan tai pihaan

Kaisa Beltran

Lea Laine perheineen koristeli ikkunaansa metsän joulun.
Lea Laine perheineen koristeli ikkunaansa metsän joulun.

Niskalammen asuinalueella toteutetaan yhteisöllinen joulukalenteri jo kolmatta kertaa. Tänä vuonna asiaan herättiin verrattain myöhään, mutta kalenteri syntyi viimein uusien työkalujen avulla.
Kolme vuotta sitten joulukalenteri oli elävä. Asukkaat järjestivät jokaisella adventtiviikolla tapahtuman.


— Oli talutusratsastusta ja riisipuuroa, sekä glögiä ja lyhtykulkuetta, naapurustossa asuva Lea Laine muistelee.

Kaisa Beltran

Lumiukko on rakennettu hauskasti muovikupeista.
Lumiukko on rakennettu hauskasti muovikupeista.

Avuksi Facebook ja Doodle


Viime vuonna niskalampelaiset siirtyivät kalenterimalliin, jossa 24 taloa koristelee vuorotellen kalenteriluukun ikkunaansa tai pihaansa. Asukkaiden postilaatikkoihin jaettiin ilmoittautumislomakkeet.


Hyväksi havaittu systeemi päätettiin toteuttaa tänäkin vuonna. Keskustelu virisi Niskalammen asukasyhdistyksen Facebook-sivuilla, mutta ei saanut tuulta alleen. Kun yhdeksän ilmoittautunutta oli kasassa, päätti Laine käyttää hyväkseen netin tarjoamaa kalenteripalvelu Doodlea.


— Nettikalenteri toimii omalla painollaan. Jaoin linkin, josta innokkaat saattoivat varata itselleen päivän, Laine kertaa.

Ihmiset voivat käydä katsomassa luukkuja milloin haluavat, tai vaikka kerralla kaikki. Tekijöiltäkään se ei vaadi enempää läsnäoloa, kunhan tekee kalenteriluukun. Lea Laine

Eri teemat

Itsenäisyyspäivän aikaan kaikki 24 päivää oli viimein varattu. Kalenteriluukun osoite selviää aina saman päivän aamuna Niskalammen asukasyhdistyksen Facebook-sivuilla.


— Ihmiset voivat käydä katsomassa luukkuja milloin haluavat, tai vaikka kerralla kaikki. Tekijöiltäkään se ei vaadi enempää läsnäoloa, kunhan tekee kalenteriluukun.


Laineen perheen ikkunaan rakennettiin metsän joulu. Naapurustosta löytyy myös muun muassa Lotta Svärd -teema ja nukkejen täyttämä ikkuna.

Yhteisöllisyydessä on voimaa


 
Laine on huomannut ettei joulukalenteri ole vain joulukalenteri. Hänen mukaansa asuinalueen hyvä ilmapiiri ja turvallisuus löytyy yhdessä tekemisestä. Yhteisöllisyys ja osallisuus ovat puolestaan jotain muuta kuin juhlapuheita.


— Täällä avataan ovia ja tehdään jotain ihanaa toisille ihmisille. Turvattomuutta toisi jos laittaisimme ovet lukkoon ja verhot kiinni.


Laine muistuttaa että osallistumista on myös se, että ikkunoita käy katsomassa. Aina ei tarvitse itse järjestää.


Tornatorin työntekijöiden asuinalueeksi aikoinaan rakennettu Niskalampi on historialtaankin yhteisöllinen. Ennen oli yhteiset pyykkituvat, saunat ja huussirivit. Pienet ja tiiviit pihat tuovat vieläkin naapurit lähelle. Alueella on noin 200-250 taloa ja asuntoa, joten noin joka kymmenes talo lähti mukaan joulukalenteriin.


— Lisäksi kalenteriluukuilla kiertävät moninkertaistavat osallistujien määrän, Laine päättää.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset