Asbestinpurkuun liittyi laiminlyöntejä Imatralla — Käräjäoikeus määräsi sakkoja

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomion asbestirikkosmustapauksessa.

Marleena Liikkanen

Asbestikäräjillä tuomittiin sakkoja. Arkistokuva ei liity tapaukseen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kuutta miestä ja yhtä yritystä syytettiin työturvallisuusrikoksista. Työturvallisuus vaarantui Imatralla vuodenvaihteessa 2016—2017 kahdessa remonttikohteessa.

Kahdella työmaalla purettiin asbestia sisältäviä mineriittilevyjä.

Syytetyn penkillä istui kaksi työnjohtajaa, asbestityöhön nimetty työnjohtaja ja rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja sekä kaksi purkua suorittanutta henkilöä.

Useita laiminlyöntikohteita

Syyttäjän mukaan henkilöt olivat muun muassa laiminlyöneet työmaakohtaisen turvallisuussuunnitelman laatimisen, työsuojeluviranomaiselle suunnitelman ilmoittamisen, vaarattomasta ympäristöstä huolehtimisen. Asbestipurkutöitä ei myöskään oltu syyttäjän mukaan hoidettu alipaineistamalla, työstä syntyvää pölyä kastelemalla tai muulla pölynhallinnalla. Laiminlyöntikohteita on mainittu syytteissä kymmeniä.

Asbestia sisältäneet seinälevyt oli irrottamisen yhteydessä heitetty maahan, jonka seurauksena ne ovat rikkoontuneet ja levittäneet piha-alueelle asbestipitoista materiaalia. Se on aiheuttanut altistustavaran talon asukkaille ja työntekijöille. Irrotettua materiaalia ei myöskään suojattu oikein, eikä aluetta oltu merkitty asianmukaisesti,

Havaittiin tarkastuksessa

Epäkohdat havaittiin, kun aluehallintavirasto teki tarkastukset työmaille. Tarkastuksen tehnyt rakennusinsinööri havaitsi, ettei purkua suoritettu säädösten mukaisesti. Kummassakin tarkastuskohteessa oli esimerkiksi käytetty nojatikkaita, eikä telineitä oltu pystytetty.

Syytetyt kiistivät syyllistyneensä laiminlyönteihin.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi työnjohtajien syyllistyneen työturvallisuusrikkomukseen.

Kahden purkuun osallistuneen kohdalla syytteet hylättiin.

Tuomituille määrättiin sakkoja, joiden suuruus vaihteli 390 eurosta 1225 euroon. Lisäksi yritys tuomittiin maksamaan 8000 euron yhteisösakon.

Tuomion mukaan laiminlyönnit johtuivat osaamattomuudesta ja ymmärtämättömyydestä. Taloudellisen hyödyn tavoittelua ei pidetty todennäköisenä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset