Sanelma-kuutti on lähtenyt omille teilleen, vieroittaminen onnistui — ”Osoitimme, että norppia voi ja pitää hoitaa Saimaan rannalla”, sanoo kuuttia hoitanut eläinlääkäri Pekka Sarkanen

Kuutin vieroittaminen hoitopaikasta ja sen emonaan pitämästä eläinlääkäristä tapahtui vaiheittain.

Jouni Koskela / Metsähallitus

Eläinlääkäri Pekka Sarkanen hoiti Sanelma-kuuttia Puumalassa elokuussa. Kuva elokuun alusta.
Eläinlääkäri Pekka Sarkanen hoiti Sanelma-kuuttia Puumalassa elokuussa. Kuva elokuun alusta.

Sanelma-kuutin vieroittaminen vaikuttaa onnistuneen. Norpanpoikasta ei ole näkynyt sitä hoitaneen eläinlääkäri Pekka Sarkasen kesäasunnon rannassa pian kahteen viikkoon.

Edellisen kerran kuutti nähtiin hoitopaikassaan Sarkasen rannassa Puumalassa tiistaina 27. elokuuta.

Norpanpoikasen tiedetään olevan elossa, sillä siitä on tehty havaintoja kymmenen kilometrin säteellä hoitopaikasta. Sarkanen on nähnyt kuutin itse ja saanut siitä useita havaintoja ihmisiltä.

Sarkanen kertoo kiintyneensä kuuttiin ja iloitsee sen itsenäistymisestä.

— Talvi tulee ja pitää oppia syömään itse. Aika on kortilla, Sarkanen sanoo.

Sarkasta ilahduttaa myös se, että Sanelman hoitaminen sen luonnollisessa elinympäristössä tuotti toivottua tulosta. Huonokuntoisena löydetyn kuutin paino nousi 8,5 kilogrammasta 16 kilogrammaan vajaan kahden viikon aikana.

— Pystyimme osoittamaan, että norppia voi ja pitää hoitaa Saimaan rannalla, Sarkanen sanoo.

Kuutin vieroittaminen hoitopaikasta ja sen emonaan pitämästä Sarkasesta tapahtui vaiheittain.

Sarkanen ruokki kuuttia sen hoidon alkuvaiheessa rannassa, mutta myöhemmin vapautetulle kuutille laitettiin muikkuja rannalle odottamaan löytymistä ja innostamaan omaa ruuanhankintaa. Lopulta kuutille vietiin ruokaa veneellä järvelle ja sitä syötti toinen henkilö. Sarkanen raportoi kuutin vaiheista aktiiviseti Facebook-sivullaan.

Norpan löytäjien toimesta Sanelmaksi nimetty kuutti vapautettiin Saimaaseen elokuun puolessa välissä.

Kuutti oli Imatralla eläinklinikkaa pitävän Sarkasen hoidossa toista viikkoa elokuun alkupuolella. Sarkasen hoiviin kuutti tuotiin Puumalan eläinlääkärien toimesta ja Sarkasen kesäasunnolle perustettiin kuuttihoitola.

Sanelma-kuutti löydettiin huonokuntoisena Pihlajavedeltä 5. elokuuta.

Kuutille annettiin hoidon alkuvaiheessa ravintoliuosta, B-vitamiinia sekä lääkkeitä, muun muassa antibiootteja, koska sillä todettiin silmätulehdus. Kuutilla oli myös loisia, joten sille piti antaa myös matolääkettä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset