Ysiluokkalaisilla on taas valinnan paikka: Kevään yhteishaku alkaa parin viikon kuluttua, ja silloin pitäisi tietää, haluaako amikseen vai lukioon

Opiskelupaikka taataan koko ikäluokalle. Imatralla aloituspaikkoja on yhteensä noin 400, joista suurin osa on Saimaan ammattiopistossa.

ANU PAKARINEN

Imatralainen Janita Komendatov  neuvoo nykyisiä yhdeksäsluokkalaisia tekemään itsenäisesti omat valintansa, eikä vain menemään sinne minne kaveritkin. Komendantov itse opiskelee ensimmäistä vuotta unelma-ammattiinsa tarjoilijaksi.
Imatralainen Janita Komendatov  neuvoo nykyisiä yhdeksäsluokkalaisia tekemään itsenäisesti omat valintansa, eikä vain menemään sinne minne kaveritkin. Komendantov itse opiskelee ensimmäistä vuotta unelma-ammattiinsa tarjoilijaksi.

Sadat nuoret Imatran seudulla pähkäilevät parhaillaan jatko-opintojensa kanssa.

Edessä on tärkeitä valintoja, sillä peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnattu kevään yhteishaku alkaa 20. helmikuuta.

Yhteislukioon ja Itä-Suomen koulun lukioon pyrkiviltä edellytetään vähintään 7,0:n keskiarvoa.

Pelkästään Imatralla yhdeksäsluokkalaisia on noin 220. Ruokolahdella heitä on noin 40.

Paikkoja riittää kaikille

Vuosittain aina jokunen nuori hakeutuu muualle Suomeen esimerkiksi erikoislukioon. Ylivoimainen enemmistö aloittaa opinnot kuitenkin joko Imatran yhteislukiossa tai Saimaan ammattiopisto Sampossa.

Kukaan ei jää ilman opiskelupaikkaa, vakuuttaa ammattiopiston rehtori Antti Lehmusvaara.

— Kevään yhteishaussa toisen asteen aloituspaikat on yhdessä lukioiden kanssa mitoitettu niin, että paikkoja riittää kaikille. Nuorisotakuusta on pidetty huolta maakunnassamme kiitettävästi yhdessä kuntien kanssa, Lehmusvaara toteaa.

Lukiossa keskiarvoraja ennallaan

Imatran yhteislukiossa aloituspaikkoja on 120. Lisäksi lukion voi aloittaa Itä-Suomen koulun ja kansainvälisen IB-lukion puolella.

Yhteislukioon ja Itä-Suomen koulun lukioon pyrkiviltä edellytetään vähintään 7,0:n keskiarvoa. Lisäksi jälkimmäisessä vaatimuksena on riittävä kielitaito.

IB-lukioon opiskelijat valitaan puolestaan päättötodistuksen ja pääsykokeen perusteella.

Imatralla lukion valitsee vuosittain 35–40 prosenttia ikäluokasta, mikä on vähemmän kuin maassa keskimäärin.

Viime vuosina yhteislukion ovi on auennut kaikille keskiarvorajan ylittäville hakijoille, ja näin lienee jatkossakin, sanoo rehtori Mika Strömberg. Ruuhkaa ei ole, koska ikäluokat pienentyvät.

Ammattikoulussa 255 paikkaa

Ammattiopiston puolella aloituspaikkojen määrä on suunnilleen ennallaan.

Imatralla valittavana on 12 eri alaa, joissa aloituspaikkoja on yhteensä 255. Lisää aloituspaikkoja on Lappeenrannassa sekä Ruokolahdella, jossa on 21 metsäalan aloituspaikkaa.

Imatralla voi opiskella ensi syksystä alkaen muun muassa lähihoitajaksi, rekkakuskiksi, merkonomiksi, autonkorjaajaksi, laborantiksi, sähkö- tai putkiasentajaksi, kokiksi ja tarjoilijaksi.

Suosituimmille aloille hakijoita on huomattavasti enemmän kuin aloituspaikkoja on tarjolla. Silloin todistus ratkaisee, mihin omat pisteet riittävät.

Valitse oman maun mukaan

Rehtori Antti Lehmusvaara neuvoo nuoria valitsemaan yhteishaussa sen vaihtoehdon, joka tuntuu kaikkein omimmalta.

— Jos haluaa lukioon ja ylioppilaaksi, hieno juttu. Jos taas haluaa nopeammin työelämään, ammattikoulu on hyvä vaihtoehto, Lehmusvaara sanoo.

Samoilla linjoilla on imatralainen ensimmäisen vuoden tarjoilijaopiskelija Janita Komendantov. Tee omat valintasi, hän neuvoo.

— Ei kannata valita alaa kavereitten takia.

Ja jos ei ole hajuakaan mihin ryhtyisi tulevaisuudessa, Valman eli ammatilliseen tutkintoon valmentava koulutus voi olla hyvä vaihtoehto, Janita Komendantov vinkkaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut