Imatralla lopetettujen koirien omistaja teki poliisista rikosilmoituksen — Poliisin mukaan tapauksessa sattui monta epäonnekasta yhteensattumaa: "Käyttäytyminen on ollut villikoiralle sopivaa käytöstä, eikä koirilla ollut pantoja"

Poliisi näkee toimineensa oikein lopettaessaan kolme villikoiraksi luulemaansa lemmikkikoiraa. Koirien omistaja pitää luonnehdintaa villikoiramaisesta käytöksestä omituisena.

Joonas Tapaninen

Poliisin lopettamat koirat haudattiin Imatran hyötyjätepisteen yhteydessä sijaitsevalle lemmikkien hautausmaalle. Kuvan haudat eivät liity tapaukseen.
Poliisin lopettamat koirat haudattiin Imatran hyötyjätepisteen yhteydessä sijaitsevalle lemmikkien hautausmaalle. Kuvan haudat eivät liity tapaukseen.

Poliisin Imatralla lopettamat koirat osoittivat villikoirille luonteenomaista käytöstä. Näin kertoo ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Lankisen mukaan poliisi sai maanantaina ilmoituksen kolmen villikoiran laumasta, jonka jälkeen poliisipartio lähti paikalle tarkistamaan tilannetta.

— Ilmoituksen mukaan koirat ovat käyttäytyneet niin, että ne ovat vältelleet ihmistä. Käyttäytyminen on ollut villikoiralle sopivaa käytöstä, eikä koirilla ollut pantoja. Asukkaat ovat olleet peloissaan, joten sillä perusteella poliisi on päätynyt järjestyksen ja turvallisuuden takia lopettamaan koirat.

Asukkaiden pelkoja selittää se, että Imatran seudulla on raportoitu pitkin kevättä villikoiralaumoista. Lankisen mukaan poliisin tietoon ei kuitenkaan ole juuri maanantain aikana tullut havaintoja rajan pinnassa nähdyistä villikoirista.

Lankinen pitää koirien lopettamiseen johtanutta tapahtumarjaa erittäin valitettavana, mutta näkee poliisin toimineen oikein. Mitään sellaista seikkaa ei koirien kiinniottoa yritettäessä tullut ilmi, jonka perusteella poliisin olisi ollut perusteltua epäillä, että kyseessä olisi ollut kolme lemmikkikoiraa.

— Jälkiviisas on helppo olla, mutta senhetkisten tietojen pohjalta ja niillä tosiseikoilla, mitä poliisipartiolla oli sillä hetkellä tiedossa, on tehty oikea ratkaisu.

Omistajalta rikosilmoitus ja korvausvaatimus

Koirien lopettamispäätöksen teki poliisin yleisjohtaja. Lankinen näkee tapauksessa monta epäonnekasta yhteensattumaa.

— Jos koiran omistajalta karkaa yksittäinen koira, niin jos se hakeutuu ihmisten luo, heiluttaa häntää ja tulee rapsutettavaksi, ei tämmöistä koiraa kukaan ammu, vaikka sillä ei olisi pantaa. Mutta kun miettii, että tässä on löytynyt alueelta, jossa usein on nähty villikoiralaumoja, kolme koiraa, joilla ei ole yhdelläkään pantaa, eivätkä ne hakeudu kontaktiin ihmisten kanssa, puhutaan ihan eri asiasta, Lankinen perustelee.

Tältä näytti yksi surmatuista koirista, sekarotuinen Helmi.
Tältä näytti yksi surmatuista koirista, sekarotuinen Helmi.

Uutisvuoksen tavoittama koirien omistaja on tehnyt poliisin menettelystä rikosilmoituksen, jonka lisäksi hän vaatii koirien lopettamisesta 45 000 euron korvauksia. Omistajan näkemyksen mukaan poliisi on syyllistynyt virkavirheeseen

Hänen mukaansa poliisin olisi pitänyt varmistaa löytöeläintarhasta, mikäli kadonneista eläimistä on tehty ilmoitus. Omistaja kertoo tehneensä ilmoituksen löytöeläintarhalle kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun hän havaitsi koirien karanneen. Koirat karkasivat aitauksesta talon pihasta Savikannassa.

Poliisin luonnehdinta koirien käytöksestä kuulostaa omistajasta omituiselta.

Koirista nuorin oli nimeltään Urho.
Koirista nuorin oli nimeltään Urho.

— Nämä kolme koiraa olivat syntyneet meillä, ja ne olivat todella ihmisrakkaita. Täytyy kuitenkin muistaa, että niissä on puolet siperianhuskyä, joille on lajinominaista olla aluksi varauksellisia vieraita ihmisiä kohtaan, jotka eivät edes tiedä niiden nimeä, surun murtama omistaja sanoo.

Jukka Lankinen pitää sekä asianosaisen että poliisin oman oikeusturvan toteutumisen kannalta hyvänä, että kolmas taho eli toinen poliisilaitos tutkii, onko poliisin toiminta ollut moitteetonta.Haro
hirvenjalan kimpussa omistajan lähettämässä kuvassa.
Haro hirvenjalan kimpussa omistajan lähettämässä kuvassa.

Kaksi koirista, Helmi ja Haro, olisivat täyttäneet perjantaina kuusi vuotta. Nuorin koirista Urho oli 3-vuotias. Aitauksesta karanneista koirista vanhin, surmansa saaneiden koirien isä Bell, jäi henkiin.

— Sekin oli päässyt irti, mutta on sen verran uskollinen tapaus, että jäi kotiin. Minusta näyttää, että se odottaa vieläkin silmäteriensä palaavan kotiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset