Kolumni: En halua olla Miwa Sado

Kai Skyttä

Nelipäiväinen työviikko ja 27 vuoden ikä eivät monen mielestä sovi yhteen. Teen omasta tahdostani lyhennettyä työaikaa ja saan kyselyjä siitä, että voiko alle kolmekymppinen olla työnteon uuvuttama.

Minusta systeemi toimii. Neljänä päivänä viikossa työskentelen tehokkaasti. Perjantaina jynssään kotona vessan kaakeleita, lenkkeilen ja katson viikolta rästiin jääneet tv-ohjelmat.

Oman hyvinvoinnin laiminlyönti on typerää ja edesvastuutonta.

Palkka on toki pienempi kuin täysiaikaisella työntekijällä, mutta eipä se mitään. Lapsettomana ja lainattomana tulen vähällä toimeen.

Työelämäpsykologi K. Anders Ericssonin tutkimuksissa on todettu, että ihminen jaksaa tehdä keskittynyttä työtä 4—5 tuntia työpäivästä.

Yrittäjäsuvussa kasvaneena olen nähnyt pitkälle iltaan venyvän työnteon ja stressin. Kukaan ei pysy tehokkaana, jos yöuni jää toistuvasti puolet lyhyemmäksi kuin työpäivä.

Haastattelin Lappeenrannan viestintäjohtaja Alina Kujansivua, joka puhui oppimastaan 8+8+8-ajattelutavasta. Sen mukaan vuorokauden tunnit pitäisi jakaa tasapainoisesti: 8 tuntia unta, 8 tuntia töitä ja 8 tuntia jotain muuta.

Kuulostaa järkevältä. Ylityön terveysvaikutuksista tehdyt tutkimukset osoittavat, että pitkät työpäivät voivat lisätä unihäiriöitä, masennusta ja sydäninfarktin vaaraa.

Oman hyvinvoinnin laiminlyönti on typerää ja edesvastuutonta.

Rakastan työtäni mutta myös vapaa-aikaa. Tarvitsen yksinoloa ja akkujen latailua, jotta jaksan loistaa muun ajan. Olen sosiaalinen ja aikaansaava, kun saan välillä erakoitua ja puuhailla omiani.

Olen myös perfektionisti. Ajattelen, että sitten kun jotain tehdään, tehdään kunnolla.

Niin, voiko kolmekymppinen olla työnteon uuvuttama? Kyllä voi.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla 31-vuotiaasta japanilaisesta toimittajasta Miwa Sadosta, joka menehtyi sydänkohtaukseen tehtyään kuolemaansa edeltäneenä kuukautena 159 tuntia ylitöitä. Vapaapäiviä oli ollut kaksi.

Jenni Hirvinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.