Nopeusnäyttö Rasilan koulun kyljessä pudottaa ajovauhteja, Vaittila yhä varsinainen murheenkryyni — Lue tästä, mitä hymynaama sinun ajostasi tallentaa

Nopeuslukemat välkkyvät myös Puntalassa ja Simpeleellä.

Mari Pajari

Nopeusnäyttö vilkkuu vihreällä värillä, jos sitä lähestyvä ajoneuvo liikkuu sallitulla nopeudella.
Nopeusnäyttö vilkkuu vihreällä värillä, jos sitä lähestyvä ajoneuvo liikkuu sallitulla nopeudella.

Koulujen ja risteysalueiden läheisyyteen sijoitetut nopeusnäytöt hidastavat ajovauhteja. Liikenneturvan pitkäaikaisen seurannan perusteella ajoneuvon keskiarvoinen nopeus laskee, kun sen kuljettaja havaitsee näyttötaulun.

Esimerkiksi Ruokolahden Vaittilassa, Kaljaniementiellä jo pitkään olleen näytön tiedoista on luettavissa, että ohikulkevan ajoneuvon vauhti putoaa keskimäärin kuusi kilometriä tunnissa näytön tarkastelualueella.

Ylikonstaapeli Raimo Väisänen Kaakkois-Suomen poliisista vahvistaa asian.

— Kyllä ne vaikuttavat positiivisesti. Nopeutta sovitetaan näyttöä kohti ja halutaan nähdä siellä se vihreä naama, Väisänen toteaa.

Näyttötaulujen kupeessa näkyy useammin myös poliisi

Ruokolahdella näyttöjä on tällä hetkellä käytössä kolme. Yksi niistä on kunnan oma, joka sijaitsee Rasilan uuden koulun liikenteen vilkkaimmassa kohdassa, liikuntahallin parkkipaikan risteyksessä Metsolantiellä. Teknisten palvelujen toimialajohtajan Jari Leppäsen mukaan näyttö on parantanut liikenneturvallisuutta, vaikka tolpan tallentamia tietoja ei kunnassa ole vielä purettukaan.

— Havainnot kertovat sen selvästi, että näyttö on rajoittanut nopeuksia. Osaltaan risteyksen turvallisuutta on parannettu myös pihalta ajaville laitetulla stop-merkillä.

Poliisi tukee näyttötauluja omalla toiminnallaan. Väisäsen mukaan nopeusvalvontaa suoritetaan mahdollisuuksien mukaan taulujen ympäristössä, jotta rajoitukset jäisivät myös sitä kautta paremmin mieleen.

Vaittilassa joka viidennellä reipasta ylinopeutta

Autuutta näytöt eivät kuitenkaan tuo. Juuri Kaljaniementien liikenne on näyttötaulun keräämän tiedon mukaan yksi koko Kaakkois-Suomen alueen murheenkryyneistä. Nopeusrajoituksen ylityksillä mitattuna kohde on kolmanneksi huonoin kaikista kohteista. Alueen nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa.

— Ylinopeuksia ajetaan siinä reilusti ja keskinopeus nousee 50 kilometriin tunnissa. Melkein puolet ajavat yli viittäkymppiä ja joka viides yli kuuttakymppiä tai sen yli, harmittelee liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen.

Tiedot ovat peräisin vuoden 2018 liikenteestä. Näyttötauluista kerätään tietoja kalenterivuoden ajan, jonka jälkeen ne puretaan ja koostetaan.

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella on alueellaan 20 näyttöä. Imatran seudulla niitä löytyy Rasilan lisäksi Puntalasta, Simpeleeltä ja Parikkalasta. Puntalaan näyttö tuotiin koulumuutosten vuoksi ja on tällä hetkellä käytössä Puntalantiellä, jossa koululaisia liikkuu paljon. Simpeleellä nopeutta puolestaan mitataan Simpeleentiellä.

Juttua muokattu 16.9. klo 16.29: Nopeusnäytöt eivät ole Liikenneturvan, vaan Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen.

Fakta: Tätä näyttö mittaa ja tällaiset asiat se tallentaa

Lähestyvän ajoneuvon nopeuden silloin, kun näyttö sen ensimmäisen kerran havaitsee.

Ajoneuvon nopeuden silloin, kun lopullinen ajonopeus ilmestyy taululle.

Kuinka iso osa liikenteestä noudattaa sallittua ajonopeutta.

Kuinka iso osa ajaa kohtuullista ylinopeutta (ylitys 5 km/h).

Kuinka iso osa ajaa yli 10 km/h ylinopeutta.

Kuinka iso osa ajaa yli 20 km/h ylinopeutta, eli neljänkympin alueella kuuttakymppiä tai sen yli.

Kuinka iso osa ajaa yli 80 km/h tuntinopeutta.

Kuinka moni ajaa yli sadan kilometrin tuntinopeutta.

Luetuimmat

Kommentoidut