Rauhanpäivän valopolulla pärisevät rumpujen sijaan roskasangot, yleisökin pääsee osallistumaan juhlatunnelman luomiseen

Tanssistudio Jami

Tanssistudio Jamin nykytanssin 7. luokka harjoittelemassa torstain esitystään Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa.

Musiikin, kuvataiteen ja tanssin oppilaat yhdistävät voimansa huomenna illalla Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa. Virta-opiston ja Tanssistudio Jamin yhteisen projektin teemana ovat rauha ja sen eri merkitykset lasten ja nuorten arjessa.

Tanssistudio Jamin rehtori Leila Tikka kertoo, että projektiin on sen eri vaiheissa osallistunut noin 60 peruskouluikäistä lasta. Jamista mukana on nykytanssin 7. luokka. Esitystä on valmisteltu viime keväästä asti.

— Järjestimme silloin työpajoja, joissa lapset pääsivät tutustumaan eri taiteenaloihin. Aloimme jo silloin rakentaa esitystä miettimällä, mitä rauha tarkoittaa. Lapset tekivät työpajoissa lisäksi teemaan liittyviä tehtäviä, Tikka kertoo.

Soittimina lasipulloja ja metallitelineitä

Rauha on monelle suomalaiselle lapselle lähes itsestäänselvyys. Kysymys, mitä rauha tarkoittaa, sai aluksi aikaan syvän hiljaisuuden luokkahuoneessa.

— Kysymys vaati alustamista, mutta pian lapset hoksasivat, että rauhaahan voi olla monenlaista, esimerkiksi koulu- tai työrauhaa.

Rauhanpäivän valopolku tuo nähtäväksi lasten ja nuorten näkemykset rauhasta ja sen merkityksestä poikkitaiteellisten esitysten kautta. Rauhan lisäksi toinen tärkeä teema esityksissä on luonto.

— Tämä näkyy esimerkiksi siten, että kaikki kuvataiteen oppilaiden työt on tehty luonnonmateriaaleista.

Musiikkiesityksistä erikoisia tekee, että soittimina käytetään esimerkiksi lasipulloja, metallitelineitä ja rumpuina toimivia isoja roskasankkoja.

— Soittimet ovat siis kaikkea muuta kuin oikeita soittimia, Tikka tähdentää.

Vuoksen varsi esitysten taustalla

Luontoteeman takia tilaisuus haluttiin pitää nimenomaan ulkoauditoriossa.

— Säätiedotuksia on täällä kovasti tarkkailtu. Pihalla on oma lumoava tunnelmansa, kun Vuoksen varsi näyttäytyy esitysten taustalla.

Sateen sattuessa tilaisuus siirtyy Karelia-saliin, mutta kuvataiteen oppilaiden valmistamat rauhanlyhdyt lasketaan silloinkin juhlan päätteeksi Vuokseen.

Leila Tikka lupaa, että myös yleisö pääsee osallistumaan pienimuotoisesti juhlatunnelman luomiseen.

— Kunhan osaa taputtaa tai sormia napsuttaa niin se riittää, Tikka sanoo.

Rauhanpäivän valopolku huomenna kello 19.30 Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa.

Kansainvälinen rauhanpäivä

Vuonna 1981 YK:n yleiskokous päätti asettaa kansainväliseksi rauhanpäiväksi syyskuun 11. päivän.

Vuoden 2001 New Yorkin WTC:n tornien romahdettua terrori-iskun seurauksena kansainvälistä rauhanpäivää on vietetty vuodesta 2002 lähtien 21. syyskuuta. YK soittaa päivän kunniaksi rauhankelloja.

Päivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. Rauhanpäivän ajaksi toivotaan kaikkien konfliktien taukoavan.

Lähde: Suomen YK-liitto

Joonas Tapaninen

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat