Arkistosta: Kytösalmen kunnarit sinetöivät kullan — 5467 katsojaa todisti Linnalassa, miten Imatra otti Sotkamosta niskalenkin syyskuussa 1991

Syyskuussa 1991 Linnalassa oli suorasta tv-lähetyksestä huolimatta kaikkien aikojen ennätysyleisö, 5 467 henkeä.

Imatran Pallo-Veikkojen viimeisin Suomen mestaruus on peräisin vuodelta 1991. Aivan kuin viikon kuluttua Espanjassa pelattavassa kauden avausottelussa, tuolloinkin vastassa oli Sotkamon Jymy. Jymy oli lammasmainen, todetaan Uutisvuoksessa 10.9.1991 julkaistussa jutussa.

Kytösalmi sinetöi kullan kahdella kunnarilla

Oikea joukkue voitti, IPV on tällä kaudella ykkönen.

Riku Kytösalmi tyrmäsi Sotkamon Jymyn totaalisesti lauantain toisessa pesäpalloilun loppuottelussa Linnalassa. Kytösalmi iski kaksi kunnaria ottelun neljässä ensimmäisessä vuorossa ja jo ensimmäinen taittoi lopullisesti niskat lammasmaiselta Sotkamolta. IPV:n voittolukemat olivat samat kuin viikkoa aiemmin, eli 10—1. Runkosarjaa koko kesän hallinnut IPV otti haluamansa upealla tavalla, joka ei jättänyt selittelyille sijaa.

— Sitä kakkospuolen aukkoa oli tutkailtu jo pitempään ja itse asiassa paikkaa säästeltiinkin tähän tilanteeseen, juttu oli ennalta sovittu, kertoi päivän sankari ensimmäisestä paukustaan.

IPV mestari 1991

Sen Kytösalmi löi todella taiten, sillä pallo painui miltei sentilleen Kari Hakkaraisen ja Risto Paviaisen keskiväliltä kohti pusikkoa. Voimaa lyönnissä oli juuri sen verran, ettei Eero Okkonen ehtinyt väliin, ei yhtään sen enempää.

Imatralla räväkkä aloitus

Kytösalmen toinen kunnari tuIi neljännessä vuorossa ja nyt kolmoslaidalta. Janne Vuorinen tuli härskisti eteenpäin ja Riku nappasi pallon hänen ylitseen ja sinne meni. Jälleen ykköstilanteessa ja nyt niin puhtaasti, ettei Sami Sirviö edes katsonut tarpeelliseksi lähteä palloa hakemaan. Tälläkin kertaa Pertti Laakso kipitti ykköseltä Kytösalmen edellä kotipesään.

IPV:n upeaan aloitukseen kuului kuvio, jossa Jukka Holttinen löi Kytösalmelle tuplajuoksun. Ensimmäinen tuli rajulla kakkospuolen saumalyönnillä ja toinen sitten näpäyksellä.

Tauolla tilanne oli 6—0 ja toisella jaksolla vauhti pysyi miltei yhtä hurjana. Vesa Mikkola löi hurjan kierteisen iskun takakentälle ja taas mentiin. Kolmas kunnari samassa pelissä.

Pasi Tuuva löi vielä väliin ja Riku Kytösalmi kruunasi päivänsä tuomalla viidennen juoksunsa Raimo Braggen hidastetulla. Sotkamon kuparinen rikkoutui viimeisessä vuorossa Asko Tuhkasen lyönnillä.

IPV halusi voittaa

Ottelu ratkesi pitkälle henkisellä alueella. IPV halusi voittoa enemmän ja Sotkamo tuli ensimmäisen ottelun rökäletappion jälkeen hieman ujostellen Linnalaan. Kun joukkueen ensimmäinen sisävuoro meni aivan penkin alle, tuntui Sotkamo heittävän pyyhkeen kehään.

Vuoden 1991 mestaruusjoukkue.

Viimeistään Riku Kytösalmen kunnari taittoi lopullisesti sotkamolaisten niskan.

— Pelasimme huonosti, tällä pelillä ei olisi selviytynyt edes loppuotteluun, arvioi Unto Väisänen, jolle ei juuri hommia siunautunut. Toisaalta Väisänen oli näissä loppuotteluissa aivan selkeästi viimevuotista vaisumpi. Koko Sotkamon joukkue oli Imatralla todella vaisu. Tätä kuvaa ehkä parhaiten se, että kärkilyönneissä oli ykkönen Asko Tuhkanen neljällä pisteellä, muiden pelaajien saalis oli yhdestä kolmeen.

IPV ei joukkueena pelannut edellisottelun malliin, mutta yksilösuorituksissa joukkue nousi upeasti. Kytösalmen ja Mikkolan kunnarit olivat loppuotteluiden komeinta näytöstä. Mikkola taisteli lisäksi ulkokentällä niin kuin vain Vesa Mikkola osaa. Helmenä Sotkamon viimeisen pyristelyn niittaaminen syöksykopilla Jorma Parviaisen täydellisestä saumalyönnistä.

”Mielelläni minä mestaruuden Imatralle suon”

Jukka Holttinen oli IPV:n kolmas kova nimi. Holttinen piti Sotkamon pihdeissään läpi ottelun ja pelasi pallot IPV:n etukentän hyppysiin.

Mutta vaikka IPV:n kärki ei viikontakaisessa vauhdissaan ollutkaan, pelasi IPV oivallisen ottelun. Laakso ja Kytösalmi toivat yhdessä seitsemän juoksua (Kytösalmi viisi). Loppuotteluiden yllättäjä oli Petri Lankinen, joka myös lauantaina pelasi hyvän ottelun. Arto Lippojoki löi kolme kertaa juoksun arvoisesti, mutta kun merkkiä ei ollut kertaakaan päällä, ei juoksuja syntynyt. Mikko Vitikainen joutui jälleen käyttämään Marko Koivikkoa jokerina kopinlyöntiin, kun Sotkamo säännöllisesti pudotti Lippojoen Laakson eteen.

IPV oli koko joukkueen voimalla selkeästi Sotkamoa parempi ja otti kultamitalit vakuuttavalla tavalla.

— Oikea joukkue voitti, IPV on tällä kaudella ykkönen ja mielelläni minä mestaruuden Imatralle suon, tunnusti Sotkamon pelinjohtaja Aulis Väisänen.

Mestarit 1991

Raimo Bragge, 27, palomies, 1 SM-kulta, 2 hopeaa, Jukka Holttinen, 25, opiskelija, 1 SM-hopea. Esa Järvinen, 19, opiskelija, 1 SM-hopea, Marko Koivikko, 18, opiskelija, 1 SM-hopea, Riku Kytösalmi, 20, opiskeIija, 2 SM-hopeaa, Pertti Laakso, 29, lääkintävoimistelija, 3 SM-hopeaa, 1 pronssi, Petri Lankinen, 28, kokousisäntä, 2 SM-hopeaa, Arto Lippojoki, 35, teleasentaja, 3 SM-kultaa, Vesa Mikkola, 26, elektroniikka-asentaja, 2 SM-hopeaa, Mikko Pajari, 20, opiskelija, Kari Tapanen, 29, myyntineuvottelija, 2 SM-hopeaa, Pasi Tuuva, 21, opiskelija, 2 SM-hopeaa, joukkueessa pelasi alkukauden myös Auvo Kettunen.

Pelinjohtaja Mikko Vitikainen ja valmentaja Jussi Laukkanen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.