Opiskelijat ideoivat Imatran tulevaisuutta – Ehdotukset ovat valtaosin todella rohkeita avauksia siitä, mitä Imatralle voisi tulla, sanoo Saku Tihveräinen

Ehdotukset ovat rohkeita avauksia siitä, mitä Imatralle voisi tulla. Ideoissa toivottiin muun muassa lisää yhteistyötä yliopistojen kanssa ja etätyötilojen markkinointia.

Jarmo Hämäläinen

Ideoissa käytetään ilmaisuja siitä, että Imatrasta voisi tulla kansallisesti, mutta myös laajemminkin linkittyvä paikka.
Ideoissa käytetään ilmaisuja siitä, että Imatrasta voisi tulla kansallisesti, mutta myös laajemminkin linkittyvä paikka.

Imatran haastoi marras-joulukuussa opiskelijat ideoimaan kaupungin tulevaisuutta ja kaupungin elinkeinorakenteen monipuolistamista. Kaupunki kysyi korkeakouluopiskelijoita, mitä Imatralla pitäisi tehdä, että kaupunki kukoistaa vuonna 2030.

Haaste sai opiskelijoiden keskuudessa hyvän vastaanoton, ja siihen otti osaa 27 opiskelijaa ja opiskelijaryhmää ympäri Suomen. Esityksiä tuli muuna muassa LUT-yliopistosta, LAB-ammattikorkeakoulusta, XAMK:ista sekä Helsingin yliopistosta.

Ehdotuksista noin puolet ovat yksilöiden jättämiä ja puolet käsittää kaksi tai useamman ihmisen. Isoin ideansa jättänyt ryhmä oli seitsemänhenkinen, kertoo haasteen yhteyshenkilö, tohtoriopiskelija Saku Tihveräinen.

– Olen todella tyytyväinen opiskelijoiden ehdotusten määrään. Olen äärimmäisen iloinen siitä, että siellä on taustalla paljon pohdittua ja punnittua näkökulmaa siitä, miten Imatra voisi tulevaisuudessa olla kasvamassa ja kehittymässä. Ehdotukset ovat valtaosin todella rohkeita avauksia siitä, mitä Imatralle voisi tulla, hän kertoo.

Vastauksissa pysytty realismissa

Saku Tihveräisen mukaan vastauksissa on globaaliakin perspektiiviä. Ideoissa käytetään ilmaisuja siitä, että Imatrasta voisi tulla kansallisesti, mutta myös laajemminkin linkittyvä paikka.

Vastauksissa mainitaan muun muassa e-viisumi, Venäjä sekä kielikurssit. Ideoissa pohditaan startup-keskusta ja sen ympärille vuosittaista projektirahoitusta, vuosittaisia tapahtumia sekä globaaleita kilpailuita.

– Tietyllä tavalla jos pohtii vastauksia, niissä on pysytty myöskin jollain tavalla realismissa. Mikään näistä ei ole pilvilinnaan rakennettu, Tihveräinen sanoo.

Ideoissa tuotiin esiin myös sitä, että Imatran tulisi tehdä enemmän yhteistyötä yliopistojen kanssa, markkinoida etätyötiloja, hiilineutraalisuutta sekä markkinoinnin ja turismin lisäämistä. Myös Imatra älykaupunkina nousi esiin vastauksissa.

Kilpailuvastaukset arvioidaan niiden mahdollisen hyödyn perusteella, ja kolme parasta valitaan tuomariston toimesta vielä tammikuun aikana. Voittajalle on luvassa 3 000 euron rahapotti.

Tuomarisoon kuuluvat Stora Enson Imatran tehtaiden johtaja Mikko Nieminen, Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen, Santander Suomen toimitusjohtaja Peter Sjöberg, United Nations Technology and Innovations Lab Manager Razi Latif sekä LAB:in opiskelija-agentti Kaisa Vainikka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset