Virve Niiraselle Etelä-Karjalan rahaston kulttuuripalkinto, apurahoja myönnettiin yhteensä 476 000 eurolla

Etelä-Karjalan palkitut yhteiskuvassa.Virve Niiranen on alarivissä viides oikealta.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston 10 000 euron kulttuuripalkinnon on saanut ruokolahtelainen kulttuurituottaja Virve Niiranen. Palkitsemisperusteissa Niirasta kehutaan kulttuurin kehittämisen palosta ja luovasta yrittämisestä.

Joonas Tapaninen

Virve Niiranen.

Niiranen on vuonna 1999 toimintansa aloittaneen Kulttuuripalvelu Kaikun perustaja. Hän on myös hoitanut kulttuurisihteerin tehtäviä eri kunnissa. Tällä hetkellä Kaiku tuottaa kunnallisia kulttuuripalveluja Luumäellä ja yksittäisinä tapahtumina myös muihin Etelä-Karjalan kuntiin.

Maakuntarahasto myönsi apurahoja tänä vuonna yhteensä 476 000 eurolla. Taiteen osuus apurahoista oli noin 70 prosenttia ja tieteen noin 30 prosenttia. Taiteen aloista eniten tukea saivat kuvataiteet (27 prosenttia), näyttämötaiteet (15 prosenttia) sekä säveltaiteet (15 prosenttia).

Tieteen puolella apurahoja jaettiin eniten yhteiskuntatieteille (47 prosenttia), teknisille tieteille (39 prosenttia) sekä luonnontieteille (12 prosenttia). Apurahan sai noin 16 prosenttia hakijoista apurahojen keskisuuruuden ollessa noin 10 000 euroa. Naisten osuus saajista oli 53 prosenttia.

Etelä-Karjalan rahaston 40 000 euron kärkihankeapuraha jaettiin kahden hankkeen kesken. Toisen puolikkaan sai Etelä-Karjalan Taiteilijaseura, ja toinen samansuuruinen summa myönnettiin Mikko Europaeuksen ja Piia Kaskisen muodostamalle työryhmälle.

Kärkihankeapurahalla parannetaan suunnitelmallisesti Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran ylläpitämän galleriatoiminnan näkyvyyttä. Europaeus ja Kaskinen kokoavat puolestaan aineistoa Suomen itsenäistymisvaiheen tapahtumista Etelä-Karjalassa. Aineistosta on tarkoitus valmistaa myöhemmin paikalliseen, alueelliseen ja kansalliseen historiaan sekä suullisen perinteeseen pohjautuva teatteriesitys, jonka käsikirjoittamiseen kutsutaan mukaan maakunnan teatterialan ammattilaisia.

Kokovuotisia työskentelyapurahoja jaettiin kuusi, neljä tieteelle ja kaksi taiteelle. Tieteen apurahan saivat Paula Immonen, Jyrki Savolainen, Päivimaria Seppänen ja Nikita Uzhegov. Taiteen kokovuotiset apurahat menivät kuvataiteilija Teemu Heikkiselle ja Petter Sairaselle.

Puolivuotisia apurahoja jaettiin yksi tieteelle ja kahdeksan taiteelle. Tieteen puolivuotisen työskentelyapurahan sai Pavle Geydt fysiikan alan väitöskirjatyöhön.

Taiteen puolivuotiset apurahat myönnettiin Kimmo Heikkilälle, Sirpa Hynniselle, Kaisu Häkkäselle, Maaria Jokimiehelle, Pekka Kettuselle, Tiina Marjetalle, Helena Ryynäselle ja Minna Suikalle.

Työskentelyn lisäksi apurahoja jaettiin erilaisille kulttuurihankkeille, muun muassa kuorotoimintaan, tanssiin, kansainvälisen matemaattisen mallinnusviikon järjestämiseen sekä radiosarjan ja dokumenttielokuvan toteuttamiseen.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston apurahojen ja kulttuuripalkinnon saajat (Imatran seutu)

Fil. maisteri Mikko Europaeus ja fil. maisteri Piia Kaskinen, Parikkala, Suomen itsenäistymisvaiheen tapahtumia Etelä-Karjalassa käsittelevän teatteriesityksen tausta-aineiston kokoamiseen, Kärkihank-keena, Artturi ja Aina Heleniuksen apurahana 20 000 euroa

Kuvataiteilija YAMK Teemu Heikkinen, Imatra, taiteelliseen työskentelyyn, Aliisa Pitkäsen rahastosta 24 000 euroa

Kuvataiteilija YAMK Kaisu Häkkänen, Ruokolahti, taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyiden järjestämiseen, Artturi ja Aina Heleniuksen apurahana 12 000 euroa

Imatran Immet ry, Imatra, näytelmällisen Kolme Tarinaa koskesta -konsertin valmistamiseen 4 000 euroa

Tekn. tohtori Paula Immonen, Imatra, maalämpöpumpun optimoitua tehoa ja energian ohjausjärjestelmää käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, Artturi ja Aina Heleniuksen apurahana 28 000 euroa

Kuvataiteilija Pekka Kettunen, Imatra, taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyiden järjestämiseen, Aili ja Aino Ohelan rahastosta 12 000 euroa

Kuvataiteilija YAMK Tiina Marjeta, Imatra, taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyiden järjestämiseen 12 000 euroa

Fil. maisteri Jonna Mononen, Imatra, jännitysromaanin kirjoittamiseen 10 000 euroa

Kulttuurituottaja AMK Virve Niiranen, Ruokolahti, kulttuurin kehittämisen palosta, luovasta yrittämisestä 10 000 euroa

Ruokolahden musiikkiteatteriyhdistys ry, Ruokolahti, Carmen - viimeinen näytös -musikaalin valmistamiseen 8 000 euroa

Fil. maisteri Samuli Saarela, Imatra, historiallisen Imatra-lauluston keräämiseen, tutkimukseen ja nuottikokoelman valmista-miseen 8 000 euroa

Vuoksenniskan Nuorisoseura ry, Imatra, Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi –kesäteatteri-esityksen valmistamiseen 6 000 euroa

Musiikinopiskelija Anttoni Ylä-Jussila, Imatra, viulun, instrumenttikotelon ja jousien hankintaan, Lahja ja Lauri Hotisen rahastosta 2 000 euroa

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.