Imatralainen Hannu Saarinen palasi koronan keskellä Malagasta lennolla, jolla kanssamatkustaja menehtyi: "Sanoin vaimolle, ettei tee mieli ihan äkkiä lähteä minnekään"

Fuengirolassa vuosittain talvehtiva imatralainen Hannu Saarinen koki dramaattisen kotiinpaluun koronaepidemian keskellä. Imatralla kotikaranteeni on hänen mukaansa "leikintekoa" Espanjaan verrattuna.

Hannu Saarisen kotialbumi

Tavallisesti imatralainen Hannu Saarinen viihtyy Espanjassa urheilun ja kulttuurin parissa.
Tavallisesti imatralainen Hannu Saarinen viihtyy Espanjassa urheilun ja kulttuurin parissa.

Imatralainen Hannu Saarinen oli vielä muutama viikko sitten Espanjan auringon alla. Helmikuun 28. päivä Fuengirolaan kuukauden lomalle matkustanut Saarinen palasi Imatralle 20. maaliskuuta. Hänen vaimonsa olisi ollut määrä lentää juuri samana päivänä Espanjaan.

Kotiovesta Saarinen astui kello 4.52 aamuyöstä, noin puoli vuorokautta pitkittyneen ja vaiherikkaan kotimatkan päätteeksi. Espanjassa ulkonaliikkumiskielto ehti loman aikana astua voimaan, joten Saarinen vietti asunnossa yksin lähes viikon ennen paluuta Suomeen.

– Erittäin tiukka kuri oli ja sitä vartioitiin koko ajan. Jouduin kaksi kertaa kaupassa käydessäni selittämään, miksi olen ulkona. Kämpässäni oli todella huono nettiyhteys, joten olin vähän motissa, Saarinen kertaa.

Kyllä se oli omanlainen seikkailu kaikkine mutkineen ja ikävine tapahtumineen.

Kotimatka saatiin lopulta hoidettua Suomesta käsin.

– Kiitos kuuluu vaimolleni Merjalle, joka sai paluulennon järjestettyä. Aika viime tipalla se saatiin, Saarinen sanoo.

Paluulentoa hän luonnehtii "dramaattiseksi." Kone nousi kello 10.30. sikäläistä aikaa Malagasta, mutta ehti halkoa ilmaa vain reilun puolen tunnin ajan. Kapteeni ilmoitti, että kone joutuu sairastapauksen vuoksi tekemään välilaskun Madridiin.

– Nopeasti tultiin alas. Myöhemmin kuulutettiin, että sairaskohtauksen saanut henkilö valitettavasti menehtyi, Saarinen kertoo.

Pitkittynyt kotimatka yön selässä

Finnair vahvisti tuolloin MTV Uutisille, ettei kuolemantapaus liittynyt koronavirukseen. Laskeutumisen jälkeen Saarinen kertoo matkustajien odotelleen koneessa yli tunnin verran.

Matkustajat vietiin lopulta terminaaliin bussilla, sillä lentokoneen miehistön työtunnit täyttyivät. Kaikkineen lentoasemalla odoteltiin Saarisen mukaan 5-6 tuntia.

– Ikävää se oli, kun tiedettiin Madridin olevan oikea pöpöpesä. Onneksi lentokentällä ei ollut oikeastaan ketään. Henkilökunta hoiti asian todella hyvin, eihän se heidän vallassaan ollut. Muuta hätää ei ollut, mutta odottavan aika oli pitkä. Kyllä se oli omanlainen seikkailu kaikkine mutkineen ja ikävine tapahtumineen.

Merja Saarinen

Hannu Saarinen helpottuneena kotona 20. maaliskuuta kello 4.52. Alun perin lennon oli määrä olla Helsingissä iltapäivällä 19. maaliskuuta.
Hannu Saarinen helpottuneena kotona 20. maaliskuuta kello 4.52. Alun perin lennon oli määrä olla Helsingissä iltapäivällä 19. maaliskuuta.

Vaimo haki autolla kotiin Imatralle

Kaikesta huolimatta matkalle mahtui kepeämpikin hetki. Saarisen lennon perämiehenä toimi myös laulajan uraa tekevä Mikael Konttinen, joka esiintyi Koskenpartaan kävelykadulla viimeksi viime kesänä.

– Kysyin, tuletko Imatralle kesällä. Hän sanoi, että jos pyyntö käy ja tilanne maailmassa helpottuu, niin ilman muuta. Se oli mukava kevennys.

Suomen päässä Saarinen kertoo järjestelyjen hoituneen kohtuullisesti. Kaikilla matkustajilla oli hänen mukaansa selkeä tieto siitä, että heitä odottaa kahden viikon kotikaranteeni.

Lentokenttäbusseissa tunnelma kuitenkin tiivistyi eikä Helsinki-Vantaalla ollut siinä vaiheessa vielä ollut ohjeistusta siitä, miten kotiin pääsee.

– Minä pääsin omalla autolla, kun vaimo oli tullut vastaan, Saarinen sanoo.

Suomessa kotikaranteeni on "leikintekoa"

Kahden viikon kotikaranteeni täyttyi virallisesti eilen, mutta arki vallitsevien rajoitusten puitteissa jatkuu.

– Noudatetaan annettuja ohjeita. Ei ole ollut vaikeuksia, kun on saanut olla terveenä. Kurkkukipua oli Espanjan päässä ja vähän aikaa kotonakin, mutta mitään klassisia oireita ei ollut missään vaiheessa, Saarinen sanoo.

Tällä hetkellä kotona on etätöitä tekevä vaimo ja ajoittain kaksi aikuista poikaa. Aika on saatu kulumaan lukemalla ja televisiosarjoja katselemalla. Ruokolahden mökillä Saarinen on käynyt tekemässä puutöitä.

– Kotikaranteenihan on ihan leikintekoa Espanjaan verrattuna. Siellä alkoivat neliöt käydä pieneksi, täällä on oikeus sentään käydä itsekseen kävelemässä. Jos ei luontoon ja ulos olisi päässyt, aika olisi varmaan käynyt pitkäksi.

Nyt minua vetää Imatra ja Ruokolahden kesäpaikka.

Fuengirolassa suomalaista ei jätetä

Saarinen kertoo seuraavansa Espanjan tilannetta yhä tiiviisti.

Fuengirolan suomalaisyhteisössä asuu hänen tuttujaan, joista osa oleilee maassa lähes ympärivuotisesti. Etenkin Espanjasta kantautuvat synkät tilastot huolestuttavat Saarista, mutta ihmisten kekseliäisyys ja yhteishenki valaa myös toivoa.

– Luovuutta on kovasti käytetty. Mielestäni Fuengirolassa on hyvä tukiverkosto, ihmiset tietävät ketä siellä on ja eivät varmasti jätä yksin. Suomalainen huolehtii aika hyvin, siellä ja täällä kotipäässäkin. Se on hieno ollut huomata.

Seuraavat matkasuunnitelmat ovat Ruokolahdelle

Saarinen jäi eläkkeelle Imatran kylpylän johtajan tehtävästä loppuvuodesta 2015. Eläkepäivillään hän on käynyt Espanjassa syksyisin ja keväisin, usein kolmesta neljään viikkoa kerrallaan.

Jos tilanne suo, Saarinen uskoo matkustelevansa jossain päin tulevaisuudessakin. Ensi syksyn lomasta hän ei tässä vaiheessa kuitenkaan haaveile.

– Riippuu siitä, mitä kriisi merkitsee pitkässä juoksussa. Turvallisuus ja terveys ovat ykkösasioita. Nyt minua vetää Imatra ja Ruokolahden kesäpaikka. Tuntui niin hienolta, kun pääsin vihdoin kotiovesta sisään. Sanoin vaimolle, ettei tee mieli ihan äkkiä lähteä minnekään.

Luetuimmat

Kommentoidut