Saimaannorpan kuutteja löytyi alkukevään pesälaskennoissa 63 — Kaksi syntyi kalastusrajoitusten ulkopuolisilla alueilla, Savonlinnan Puruvedellä ja Rantasalmen Haapaselällä

Määrä tarkentuu vielä toukokuun pesäpaikkasukelluksissa.

Timo Seppäläinen

Saimaannorpan kuutteja on löytynyt tämän kevään pesälaskennoissa 63. Määrä tarkentuu vielä toukokuun pesäpaikkasukelluksissa. Arkistokuva
Saimaannorpan kuutteja on löytynyt tämän kevään pesälaskennoissa 63. Määrä tarkentuu vielä toukokuun pesäpaikkasukelluksissa. Arkistokuva

Saimaannorpan pesälaskennoissa havaittiin tänä keväänä 63 kuuttia, tiedottaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Kuuteista vain yksi löytyi kuolleena.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelan mukaan viime talvena jäätilanne oli heikko, ja se vaikeutti pesälaskentoja

— Jää peittyi nopeasti lumikerroksella ja jäätyminen oli epätasaista. Kinostuminen oli kuitenkin runsasta ja norpat saivat pesiä luonnonkinoksissa. Heikkojen jäiden ja vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi pesätarkistukset jouduttiin tekemään lyhyellä ajanjaksolla, eikä kaikkia pesiä ja poikasia löydetty, kertoo Koskela tiedotteessa.

Kolmena edellisenä vuonna kuutteja on löytynyt laskennoissa 80-90. Koskela arvioi, että pesintäolosuhteet olivat tänä talvena vähintään yhtä hyvät kuin aiempina eikä synnyttävien naaraiden määräkään ole vähentynyt. Pieni lukema selittyy yksinkertaisesti sillä, että kaikista kuuteista ei vaikeiden laskentaolosuhteiden vuoksi saatu varmaa havaintoa.

Laskentoihin osallistui lähes sata henkilöä, joista suurin osa paikallisia vapaaehtoisia.

Olosuhteiden vuoksi epävarmoja kuuttihavaintoja on useampia. Määrä tarkentuu toukokuun pesäpaikkasukelluksissa, joissa etsitään istukoita. Jos poikaspesäpaikan rantavedestä löytyy istukka, se on varsin varma merkki kuutin syntymästä.

Keväisten verkkokalastusrajoituksien ulkopuolisilla alueilla syntyi tänä vuonna kaksi kuuttia; Savonlinnan Puruvedellä ja Rantasalmen Haapaselällä. Näiden kuuttien ensimmäisten elinkuukausien turvaamiseksi ely-keskus pyrkii tekemään osakaskuntien kanssa verkkokalastuksen rajoitussopimuksia.

— Saimaannorpan synnytysalueen laajentuminen ja norppien palaaminen vuosikymmeniä sitten autioituneille alueille osoittaa, että suojelutyö tuottaa tulosta, toteaa ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Saimaannorppia lasketaan tällä hetkellä olevan noin 400, mutta laji on luokitukseltaan edelleen erittäin uhanalainen.

Uusimmat uutiset