Ei vauvabuumia Ruokolahdella – päiväkoti reivaa sen vuoksi paikkamääräänsä alas: "Jos käy niin iloisesti, että lapsia syntyykin enemmän, tarkastellaan paikkoja uudelleen", kertoo varhaiskasvatuspäällikkö Sari Kokkonen

Päiväkodista karsitaan 11 paikkaa. Henkilökuntaa ei tarvitse sen vuoksi irtisanoa, vaan vähennys hoidetaan eläköitymisin ja osa-aikaistamisin.

Minna Mäkinen

Ruokolahden päiväkodin paikkamäärä kutistuu 150 lapsesta 139 lapseen. Arkistokuva päiväkodilta.
Ruokolahden päiväkodin paikkamäärä kutistuu 150 lapsesta 139 lapseen. Arkistokuva päiväkodilta.

Ruokolahden vauvamäärä on kutistunut takavuosista eikä beibibuumia ole näkyvissä.

Kunnassa on tällä hetkellä 20 vuonna 2018 ja 23 vuonna 2019 syntynyttä lasta. Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä Ruokolahdelle on syntynyt kymmenen vauvaa. Neuvolan ennuste vuoden lopullisesta vauvasaldosta on 20.

Vauvamäärä vaikuttaa nyt kutistuvan pysyvästi. Aiemmin ikäluokan koko on ollut vähintään 30.

Päiväkodin paikkamäärä jatkossa 139

Ruokolahden päiväkodin 150 paikasta on täyttämättä 16. Syyskauden alussa päiväkotiryhmissä oli 92 ja esiopetuksessa 42 lasta. Perhepäivähoidossa oli neljä lasta.

– Viime kevät ja alkusyksy näytti, että meidän pitää pienentää päiväkodin paikkamäärää. Jos käy niin iloisesti, että lapsia syntyykin enemmän, tarkastellaan paikkoja uudelleen, kertoo varhaiskasvatuspäällikkö Sari Kokkonen Ruokolahden kunnasta.

Huhtikuun lopussa päiväkodin täyttöaste oli 99 prosenttia. Lapsimäärä on sen jälkeen vaihdellut suuresti koornatilanteesta johtuen. Suuri osa lapsista on osahoitoisia. Tämän syksyn täyttöaste olisi nykyisellä paikkaluvulla 89 prosenttia.

Päiväkodin paikkamäärää pudotetaan 139:een. Alle kolmevuotiaiden ryhmistä otetaan pois neljä paikkaa ja yli kolmevuotiaiden ryhmistä seitsemän paikkaa. Silloin vapaita paikkoja jää tämänhetkisellä lapsimäärällä viisi. Päiväkodin täyttöaste on silloin 96 prosenttia. Tavoite on 100 prosenttia.

Henkilöstömäärä putoaa eläköitymisin ja osa-aikaistuksin

Paikkamäärän pudotuksen takia henkilökuntaa ei tarvitse Kokkosen mukaan irtisanoa. Alkuvuoden aikana ei ole palkattu määräaikaisia työntekijöitä ja osa-aikaisten työntekijöiden sijaisia.

– Muu sopeutus paikkamäärän vähenemiseen hoidetaan henkilökunnan eläköitymisten ja osa-aikastumisten avulla.

Hoitohenkilöstön määrä on tällä hetkellä 34,6. Luvussa on mukana perhepäivähoito.

Ruokolahden hyvinvointipalveluiden lautakunta tekee päätöksen paikkaluvun pienentämisestä kokouksessaan maanantai-iltana.

Luetuimmat