Rautjärven kunta on korottamassa kunnallisverotusta puolella prosenttiyksiköllä — Koulun lakkautus ja verojen korotus on tuomassa kunnalle noin puolet tarvittavista säästöistä

Rautjärven kunnan tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoteen 2021 mennessä, mutta kunnanjohtajan mukaan tavoite on lähtenyt kunnalta karkuun.

Kai Skyttä

Rautjärven kunta ei toistaiseksi nosta kiinteistöveroa.
Rautjärven kunta ei toistaiseksi nosta kiinteistöveroa.

Rautjärven kunta aikoo nostaa kunnallisveroaan puolen prosenttiyksikön korotuksella ensi vuodeksi.

Rautjärven kunnanvaltuusto käsitteli viime viikon kokouksessaan vuoden 2020 talousarviota sekä vuosien 2021—2022 taloussuunnitelman laadintaohjeita sekä aikataulua.

Talouden tasapainon saavuttaminen vuoteen 2021 mennessä edellyttää kunnallisveron korotusta puolen prosenttiyksikön korotuksella. Kunnallisvero tulisi olemaan ensi vuonna 20,75%. Korotus tuo kunnan kassaan noin 250 000 euroa lisää.

— Asiasta päätetään lopullisesti marraskuun kokouksessa, kunnanjohtaja Harri Anttila kertoo.

Kiinteistöveron korotuksesta on myös puhuttu Rautjärvellä, mutta toistaiseksi sitä ei koroteta.

— Todettiin, että kiinteistöveron mahdolliset korotukset ratkaistaan vuoden päästä.

Koulun lakkautus ja verojen korotus tuo puolet säästöistä

Aseman koulun lakkauttaminen ja kunnallisveron nostaminen tuo kunnanjohtaja Harri Anttilan mukaan säästöä puolet siitä, mitä kaiken kaikkiaan tarvitaan.

Loput säästöt on tarkoitus saada esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten menoleikkauksista, joista odotetaan 300 000 euron säästöjä. Sen lisäksi säästöjä haetaan muista hyvinvointipuolen asioista sekä tekniseltä puolelta.

Rautjärven kunnan tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoteen 2021 mennessä. Anttilan mukaan tilanne on tällä hetkellä se, että muun muassa verotuloennusteet ovat elokuun lopusta heikentyneet, jonka myötä tavoite on lähtenyt kunnalta karkuun.

— Sitä meidän täytyy nyt tiukasti arvioida, että riittääkö tähän mennessä hahmotetut toimenpiteet säästöjen saamiseksi, Anttila sanoo.

Luetuimmat