Poliisi supistaa Imatran lupapalvelun ja löytötavaratoimiston aukioloaikaa: Jatkossa palvelua saa vain kahtena päivänä viikossa

Uudet, rajoitetut aukioloajat otetaan käyttöön 23. syyskuuta. Kyse on aluksi vuoden mittaisesta kokeilusta.

Heidi Veijalainen

Poliisin lupapalvelut sekä löytötavaratoimisto Mansikkalassa palvelevat syyskuun 23. päivästä alkaen enää kahtena päivänä viikossa.
Poliisin lupapalvelut sekä löytötavaratoimisto Mansikkalassa palvelevat syyskuun 23. päivästä alkaen enää kahtena päivänä viikossa.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on päättänyt rajoittaa Imatran poliisiaseman lupapalvelujen aukioloaikoja.

Lupapalvelut ovat avoinna 23. syyskuuta lähtien vain kahtena päivänä viikossa, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9–12 ja 13–16.15. Uudet aukioloajat koskevat myös löytötavarapalveluita.

Tällä hetkellä palvelua saa kaikkina arkipäivinä.

Syynä henkilöstöresurssit

Aukioloaikojen lyhentämistä perustellaan poliisin resurssitilanteella.

Rajoittamalla Imatran poliisiaseman lupapalvelun aukioloa pystytään turvaamaan lupapalveluiden saatavuus viivytyksettä lupamääriltään suuremmalla Lappeenrannan poliisiasemalla ja myös muilla Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen poliisiasemilla.

Supistettuja aukioloaikoja kokeillaan aluksi vuoden ajan. Sen avulla lupapalvelujen henkilöstöresursseja kohdennetaan muihin lupahallinnon tehtäviin, kuten määrällisesti lisääntyneeseen lupavalvontaan. Jatkotoimista päätetään kokeilun jälkeen, kertoo Etelä-Karjalan lupayksikön johtaja, lupapäällikkö Minna Lifländer.

Vastaava järjestely tehtiin aikaisemmin Haminan poliisiasemalla, poliisin mukaan hyvin kokemuksin.

Palvelutason heikennys kohdistuu nyt myös Imatran poliisiasemaan, koska lupamäärät mahdollistavat tämän. Samalla Imatralla turvataan näillä järjestelyillä vähintäänkin tyydyttävä palvelutaso.

— Imatralta katsoen lähin poliisin lupapalvelupiste sijaitsee Lappeenrannassa, jossa lupapalvelut ovat jatkossakin avoinna joka arkipäivä, muistuttaa Minna Lifländer.

Kunnissa vastustusta

Poliisi kannustaa hyödyntämään myös sähköisiä lupapalveluja, jotka ovat saatavilla mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Matkustusasiakirjoista haetaan jo tällä hetkellä yli 60 prosenttia sähköisesti ja tätä osuutta pyritään kasvattamaan ja ottamaan sähköisen asioinnin piiriin uusia lupalajeja.

Poliisilaitos kuuli aukioloaikojen muutosta valmistellessaan Imatran kaupunkia, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kuntia sekä Etelä-Karjalan liittoa.

Imatra ja Ruokolahti vastustivat omissa lausunnoissaan näin radikaalia aukioloaikojen lyhentämistä muun muassa asiointimatkojen venymisen takia. Kummankin suulla todettiin, että vähintään Imatran lupapalvelujen tulisi palvella asiakkaita kolmena päivänä viikossa.