Korkeasaaren Topias-norppa menehtyi suolitukokseen – "Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi"

Markku Ulander

Topias-norppa menehtyi suolitukokseen Korkeasaaressa.
Topias-norppa menehtyi suolitukokseen Korkeasaaressa.

Korkeasaaren nuori saimaannorppa löydettiin lauantaiaamuna menehtyneenä. Norppa oli kolme viimeistä päiväänsä eläinlääkärien hoidossa Korkeasaaren villieläinsairaalassa.

Saimaannorpalla oli Korkeasaaressa käytössään uusittu ja norpan tarpeita ajatellen muokattu saukkotarha, 17 kuution allas ja muovimatolla pehmustettuja lepopaikkoja. Viime keskiviikkona norppa siirrettiin Korkeasaaren villieläinsairaalaan tarhan muutostöiden ajaksi. Norppa oli loukannut herkäksi kulunutta ihoaan altaan uudenkarheissa betonipinnoissa ja tarhan muutostöillä haluttiin turvata norpan hyvät olot.

Hoito tepsi aluksi, sitten tuli komplikaatioita

Villieläinsairaalassa norpan ihoa hoidettiin, mutta eläimen oireista pääteltiin, että taustalla saattoi olla jotain muutakin. Kun norppa tutkittiin perusteellisesti ja siitä otettiin näytteitä, ulosteesta löydettiin heinää ja hiekkaa. Hoito hiekan saamiseksi pois suolistosta aloitettiin heti, sillä tila on eläimelle vakava.

– Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi. Tämä oli yllättävää, muttei täysin ennenkuulumatonta hylkeillä. Hoidon ansiosta vointi koheni, mutta valitettavasti norppa menehtyi myöhemmin komplikaatioihin. Teimme parhaamme pelastaaksemme norpan, kertoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa.

Saimaannorpan kohtalo surettaa

Saimaannorppa menehtyi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Norppa vietiin patologisiin tutkimuksiin Helsingin yliopistolle. Kuolinsyyksi todettiin suolitukos, mutta jatkotutkimuksessa selvitetään siihen johtaneita syitä.

Puumalan Piitsniemestä loukkaantuneena löydettyä saimaannorpan poikasta oli hoidettu Korkeasaaren villieläinsairaalassa heinäkuusta lähtien. Viranomaiset kielsivät toipuneen norpan palauttamisen Saimaalle, mutta sallivat Korkeasaaren järjestää norpalle paikan eläintarhasta, jonne oli tarkoitus rakentaa tätä varten uusi hyljeallas. Norppa olisi ollut lajinsa suojelun lähettiläs.

– Olemme hyvin surullisia saimaannorpan kohtalosta. Topias oli ainutlaatuinen yksilönä ja lajinsa edustajana. Norpasta ehti tulla kuluneen puolen vuoden aikana tärkeä osa monen Korkeasaaren työntekijän arkea. Haluamme olla mukana turvaamassa saimaannorppien tulevaisuutta, tiivistää Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen eläintarhan työntekijöiden tunnelmat.

Keräys Topiaksen nimissä

Korkeasaari avasi tänään Topiaksen nimissä keräyksen, jolla tuetaan saimaannorppien suojelua luonnossa.

Vähälumisen talven vuoksi Saimaalla eletään juuri nyt kriittisiä aikoja saimaannorpan lisääntymisen kannalta. Korkeasaari lahjoittaa keräysvarat kokonaisuudessaan myöhemmin valittavaan kohteeseen, jolla edistetään saimaannorpan suojelua Saimaalla.