Etelä-Karjalassa neljä uutta koronatartuntaa, Imatran sarake näyttää yhä nollaa – Kahden tartunnan lähde ulkomailla

Eksoten Tuula Karhula kertoo, että tapauksilla ei tiettävästi ole yhteyttä toisiinsa. Maskisuositus otetaan jälleen käyttöön Etelä-Karjalassa.

Lukas Pearsall

Etelä-Karjalan koronavirustartuntojen määrä on noussut neljällä 33:een. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan koronavirustartuntojen määrä on noussut neljällä 33:een. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalassa on nyt varmistunut neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt todettu maakunnassa yhteensä 33, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) terveysaseman ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Eksoten torstaina puolilta päivin päivitetyn koronavirus lukuina -sivun mukaan nyt todetuista tartunnoista kolme todettiin tiistaina 22. syyskuuta ja yksi maanantaina 21. syyskuuta.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan Etelä-Karjalassa on nyt varmistettu 33 tartuntaa. Niistä 26 tapausta on Lappeenrannassa.

Ennen torstaita Lappeenrannan sarakkeessa oli 23 tapausta, eli Lappeenrannan kohdalle lisätiin kolme uutta tartuntaa. Sellaiset paikkakunnat, joissa on todettu alle viisi koronatartuntaa, eivät näy THL:n taulukossa.

Esimerkiksi Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven kohdalla tartuntoja ei joko ole vielä todettu tai niiden lukumäärä on alle viiden.

Kahden tartunnan lähde ulkomailla

Nyt ilmi tulleista tartunnoista kahdesta tartunnan lähde on ulkomailla, Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula sanoo.

Tapauksilla ei tiettävästi ole yhteyttä toisiinsa.

– Jäljitys ja selvittely on kesken, kun nämä tartunnat ovat tulleet tietoon tänä aamuna.

Karhula muistuttaa, ettei Etelä-Karjalassa ole syytä tuudittautua huolettomuuteen. Myös täällä voi saada koronavirustartunnan.

– Ihmiset liikkuvat sen verran paljon, että koronavirustantoja voi saada eri puolilla Suomea.

THL:n suositus maskin käyttämisestä joukkoliikenteestä palaa. Jos koronatilanne on kiihtymisvaiheessa, maskisuositus voi koskea esimerkiksi kauppoja ja toisen asteen oppilaitoksia.

– Tämän päivän neljän tartunnan osalta emme vielä voi arvioida, olemmeko vielä kiihdytysvaiheessa.

– Kun edellisestä tartunnasta oli miltei kuukausi, tämä neljä on aika paljon saman päivän aikana tietoon tulleena. Aika näyttää, miten tämä etenee, Karhula sanoo.

Karhulan mukaan ihmisten olisi hyvä käyttää maskia tilanteissa, joissa turvaväliä ei pysty pitämään. Niitä voivat olla myös ulkona pidettävät yleisötapahtumat kuten urheilutapahtumat.

Suomessa 91 uutta tartuntaa

Koko maassa on raportoitu 91 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 460 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu 910. Tätä edeltäneellä 14 päivän jaksolla tartuntoja raportoitiin 450. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tapauksia oli 580. Tämä on 250 enemmän kuin edeltävien seitsemän vuorokauden aikana.

Kaikkiaan todettuja koronavirustartuntoja on Suomessa nyt 9 379.

Keskiviikkona kerrottiin kahdesta uudesta koronavirukseen liitetystä kuolemantapauksesta. Kaikkiaan kuolemia on raportoitu 343.

Sairaalahoidossa kerrottiin keskiviikkona olevan 22 koronapotilasta eli kolme enemmän kuin maanantaina. Potilaista neljä oli tehohoidossa.

Koronaan liitetyistä kuolemista sekä sairaala- ja tehohoidossa olevista potilaista kerrotaan kolmesti viikossa. Luvut raportoidaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Luetuimmat