Korona räjäytti myös imatralaisten nuorten avunpyyntöjen määrän netissä - Etäopiskelun ongelmat ja perheväkivalta ovat nousseet nuorten huolenaiheiksi

Samu Kempin perustama Apua nuorille -tiimi on saanut viime päivinä sadoittain yhteydenottoja nuorilta.

Jarmo Hämäläinen

Samu Kempin perustama Apua nuorille -ryhmä on saanut päivittäin satoja avunpyyntöjä ja kysymyksiä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan ahdistamilta nuorilta.
Samu Kempin perustama Apua nuorille -ryhmä on saanut päivittäin satoja avunpyyntöjä ja kysymyksiä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan ahdistamilta nuorilta.

Koronaviruksen tuomat rajoitukset alkavat näkyä monien nuorten elämässä ahdistuksena ja ongelmina, joihin haetaan nyt neuvoja ja helpotusta eri suunnilta.

Imatralaisen Samu Kempin kaksi ja puoli vuotta sitten perustaman vapaaehtoisvoimin pyörivän Apua nuorille -tiimin yhteydet ovat viime päivinä ruuhkautuneet yhteydenotoista.

– Nuorten tilanne on nyt todella huolestuttava. Naamatusten jutteluapua ei ole paljon tarjolla. Itsetuhoisuus ja masentuneisuus on Imatralla lisääntynyt huomattavasti, Kemppi tiivistää nuorten yhteenottojen sisällön.

Koronavirus on tuonut ahdistukseen aivan omat ulottuvuutensa.

– Etäopiskelun ongelmat ja perheväkivalta ovat nyt nuoria erityisesti huolestuttavia aiheita, Kemppi kertoo.

Alkuvuoteen verrattuna nuorten yhteydenottoja on tullut päivittäin moninkertainen määrä. Vapaaehtoisten tiimi on saanut joinakin päivinä yli viisi sataa huolestunutta viestiä käsiteltäväkseen.

– Monet nuoret kertovat suurista vaikeuksista etäopiskelussa. Kuorma kasvaa, kun ei pysy mukana esimerkiksi lukihäiriön vuoksi tai siksi, että erityisopettajan apua ei ole nopeasti tarjolla.

Yhteenottojen perusteella myös perheväkivallan pelko on kasvamassa. Alkoholin käyttö on kotirintamalla selvästi lisääntynyt.

– Monet nuoret ovat valittaneet, että seinät kaatuvat päälle, kun pitää olla kotona ja vanhemmat juopottelevat, Kemppi kertoo.

Monet nuoret ovat valittaneet, että seinät kaatuvat päälle, kun pitää olla kotona ja vanhemmat juopottelevat. — Samu Kemppi

Apua nuorille -ryhmä on Samu Kempin marraskuussa 2017 Imatralla perustama vapaaehtoisten nuorten auttajien ryhmä, joka tarjoaa apua nuorilta nuorille -periaatteella. Siis Ikätoverit käsittelevät toisten nuorten huolia.

Kemppi itsekin oli jo jäämässä vastaajaringistä pois täytettyään 18, mutta koronaviruksen aiheuttaman kysyntätulvan vuoksi hän palasi mukaan

Sosiaalisessa mediassa Instagramissa, Facebookissa ja netissä anonyymillä chat-palstalla toimiva saa palvelu yhteydenottoja koko Suomesta ja tiimissä on avustajia myös eri puolilta Suomea.

Tällä hetkellä vapaaehtoisia on tiimissä 18 nuorten ongelmia käsittelemässä, mutta lisää rekrytoidaan.

 –Teemme yhteistyötä nyt Suomen Punaisen Ristin kanssa ja meillä on ryhmässä joitain aikuisikäisiäkin, Kemppi kertoo.

Apua nuorille -toiminta vastasi jo ensimmäisen puolentoista toimintavuotensa aikana noin 16 000 nuori huolettavaan kysymykseen. Vastausten lisäksi konkreetista apuakin on toiminnan kautta on monille nuorille löytynyt.

Nyt nuorten huolten tulva on kasvanut ja Samu Kemppi haaveilee jonkun tilan löytämisestä Imatralta tiimin toiminnan pyörittämiseen.

– Käytännössä toimintaa olisi sillä tavalla helpompaa pyörittää.

Apua nuorille on saanut toimintansa käynnistämiseen ja pyörittämiseen säätiöpohjaista rahallista tukea.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset