Ruokolahden kunnanjohtajan palkanleikkaus ja irtisanomiskorvauksen poisto valtuustossa hämmästyttää Kuntaliiton kehitysjohtajaa – Anu Sepposella on tuskin mahdollisuutta valittaa: "Huonosti hoidetusta prosessista ei voi valittaa"

Asiantuntijan mielestä Anu Sepposen ei missään nimessä olisi kannattanut irtisanoutua entisestä virasta ennen kuin nimet olisivat olleet paperissa.

Kai Skyttä

Anu Sepposen tapasi ruokolahtelaisia torilla, kun hänen valintansa uudeksi kunnanjohatajaksi oli varmistunut.
Anu Sepposen tapasi ruokolahtelaisia torilla, kun hänen valintansa uudeksi kunnanjohatajaksi oli varmistunut.

Ruokolahden kunnanjohtajan johtajasopimukseen liittyvät kiemurat tunnetaan hyvin jo Helsingissäkin.

Kuntien kattojärjestön Kuntaliiton kehitysjohtaja Jarkko Majava pitää valtuuston puuttumista kunnanjohtajaksi valitun Anu Sepposen johtajasopimukseen hyvin harvinaisena tapauksena.

– Valtuusto on tehnyt kunnanjohtajan valinnan. Sen jälkeen kunnanhallituksen pitäisi hoitaa johtajasopimusta koskevat asiat. Palkanleikkaus ja työehtojen heikennys valtuustossa kuulostaa oudolta. Tässä on nyt ollut huonosti hoidettu prosessi, Majava sanoo.

Irtisanomiskorvaus kuuluu lähes kaikkiin sopimuksiin

Kunnanhallituksen Anu Sepposelle esittämää kuukausipalkkaa alennettiin valtuuston päätöksellä 7 000 eurosta 6 500 euroon. Lisäksi valtuusto poisti hänen johtajasopimuksestaan yhdeksän kuukauden palkan suuruisen korvauksen mahdollisessa irtisanomistapauksessa.

Irtisanomiskorvaus kuuluu Jarkko Majavan mukaan lähes poikkeuksetta Suomessa nykyisin tehtäviin kunnanjohtajien johtajasopimukseen.

– Ruokolahdella se ei olisi näköjään kuulunut. Kunnanjohtajallahan ei ole samanlaista irtisanomissuojaa kuin tavallisella kunnan työntekijällä. Kunnanjohtajan irtisanomisen syyksi riittää se, että valtuusto antaa hänelle epäluottamuslauseen.

Missään nimessä ei kannata irtisanoutua entisestä paikasta, ennen kuin nimet ovat paperissa uudessa kunnassa. Siinähän voi jäädä kokonaan ilman työpaikkaa. — Jarkko Majava

Johtajasopimus tuli kuntalaissa pakolliseksi muutama vuosi sitten. Sitä ennen käytäntö oli kirjava, joissakin kunnissa oli käytössä johtajasopimus, toisissa ei.

– Irtisanomiskorvaus on tietysti vain yksi osa johtajasopimusta, mutta se on usein kunnalle pieni summa verrattuna siihen, että syntyy pitkä riita korvausvaatimuksineen, Majava muistuttaa.

Minna Mäkinen

Ruokolahden kunnanvaltuuston puuttuminen kunnanjohtajan johtajasopimukseen oli Kuntaliiton kehitysjohtajan mielestä poikkeuksellista. Timo Salmisaari esitti valtuustossa palkanalennusta johtajasopimukseen.
Ruokolahden kunnanvaltuuston puuttuminen kunnanjohtajan johtajasopimukseen oli Kuntaliiton kehitysjohtajan mielestä poikkeuksellista. Timo Salmisaari esitti valtuustossa palkanalennusta johtajasopimukseen.

Anu Sepponen ei voi valittaa

Ruokolahdella on esitetty arvostelua siitä, että Anu Sepponen siirsi valinnan jälkeen irtisanoutumistaan Rautalammin kunnanjohtajan virasta.

Jarkko Majavan mielestä Sepponen toimi täysin oikein.

– Missään nimessä ei kannata irtisanoutua entisestä työpaikasta, ennen kuin nimet ovat paperissa uudessa kunnassa. Siinähän voi jäädä kokonaan ilman työpaikkaa.

Vaikka sopua työehdoista ei Ruokolahden kunnan ja Anu Sepposen välillä syntynyt, ei Sepposella ole Majavan mielestä mahdollisuutta valittaa asiasta, ei sittenkään vaikka uusi kunnanjohtaja saisi paremman johtajasopimuksen.

– Pitää olla joku väärin tehty asia, josta valituksen voisi tehdä. Huonosti hoidetusta prosessista ei oikein voi valittaa. Tästä alkaa nyt uusi prosessi, järjestää kunta sitten uuden johtajahaun tai valitsee kakkoseksi jääneen. Siinä prosessissa Anu Sepponen ei ole enää osallisena, Majava muistuttaa.

Luetuimmat