Stora Enson tehtaalla kärähti — sykloniin kasautunut hiutalemassa syttyi

Silva Laakso

Säiliössä oleva hiutalemassaa syttyi ja aiheutti pienen palonalun Stora Enson Kaukopään tuotantolaitoksessa keskiviikkona.
Säiliössä oleva hiutalemassaa syttyi ja aiheutti pienen palonalun Stora Enson Kaukopään tuotantolaitoksessa keskiviikkona.

Stora Enson Kaukopään tehtaiden uudella kuivauskoneella syttyi keskiviikkona aamupäivällä palon alku. Pelastuslaitos sai asiasta hälytyksen kello 11.16.

Palo sattui suljetun prosessin sisällä, tarkemmin sanoen hiutalekuivauslinjan prosessiputkistojen sisällä, kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden palo- ja suojelupäällikkö Mikko Parikka.

Putkistojen sisällä kuivatetaan sellumassaa, ennen paaleiksi puristamista.

— Kun sellumassaa kuivetetaan, sitä on aina putkistossa. Hiutalemassaa kasautui sykloniin, tietynlaiseen säiliöön, ja pieni syttymä tapahtui sen sisällä. Palokunta on nyt rajannut palon syklonin sisälle, Parikka sanoo.

Vielä toistaiseksi ei tiedetä, miksi palo sai alkunsa.

— Meidän prosesseissamme tämä on pieni asia. Palo ei pääse leviämään, ja käytännössä sykloni vain kastellaan ja pestään, ja sitten massaa voidaan käydä ajamaan uudestaan. Palovahinkoja ei ole tullut, Parikka kuvaa.

Palo ei aiheuttanut myöskään henkilövahinkoja. Se huomattiin suoraan tehtaan turvajärjestelmien avulla.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos kävi paikalla varmistamassa, ettei palo leviä mihinkään.