Etelä-Karjalaan vahva maskisuositus: julkisissa tiloissa tulee aina käyttää kasvomaskia – Katso Imatralla voimassa olevat suositukset tästä

Koronavirusepidemia maakunnassa vielä perustasolla, mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri. Vahva maskisuositus tulee voimaan lauantaina. Imatran yhteislukiossa maskisuositus tulee voimaan ensi viikolla.

Jussi Vehkasalo

Kasvomaskien käyttö myös joukkoliikenteessä on tärkeää. Kuvituskuva.
Kasvomaskien käyttö myös joukkoliikenteessä on tärkeää. Kuvituskuva.

Suomen hallitus ja pääministeri Sanna Marin pitävät Suomen koronatilannetta erittäin vakavana. Suomessa raportoitiin torstaina 496 uutta koronatapausta, ja yhteensä kahden viikon aikana on raportoitu 4 606 tartuntaa, mikä on 1 630 enemmän kuin sitä edeltävän kahden viikon aikana.

Etelä-Karjalan alueellinen covid-19 tilannekuvaryhmä on kuunnellut hallituksen viestiä ja ottaa tilanteen vakavasti. Tilannekuvaryhmä on arvioinut koronavirusepidemian olevan Etelä-Karjalan alueella vielä perustasolla, mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri.

Tilannekuvaryhmä antaa erittäin vahvan suosituksen maskien nykyistä aktiivisempaan käyttöön. Siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen halutaan välttää, ja Eksote ohjeistamana Etelä-Karjalaan tulee voimaan laaja kasvomaskisuositus lauantaista 28.11. alkaen. Julkisissa tiloissa tulee aina käyttää kasvomaskia.

– Nähtävissä on selkeästi jo väsymistä tilanteeseen. Monet käyttäytyvät lepsusti eivätkä noudata suosituksia. Kansalaisia ei suuressa mittakaavassa valitettavasti tilanne tunnu huolestuttavan. Tämä on viruksen leviämisen kannalta huolestuttavaa. Kiihtymisvaihe on todennäköisesti vain ajan kysymys, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen jyrähtää Eksoten tiedotteessa.

– Nyt ovat omat, paikalliset toimet epidemian hoidossa keskeisiä. Meidän tulee suhtautua tilanteeseen vakavasti, että säilytämme nyt hyvän sairastuvuustilanteemme. Kansalaisten tulee noudattaa olemassa olevia suosituksia esimerkiksi maskien käytössä huomattavasti nykyistä paremmin. Noudattamalla suosituksia, voimme välttää uusia rajoituksia esimerkiksi liikuntatilojen käyttöön liittyen kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Tilannekuvaryhmä myös kehottaa työyhteisöjä erittäin vakavaan harkintaan pikkujoulujen järjestelyistä. Tämä perustuu suositukseen välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia.

Kasvomaskisuositus käyttöön myös Imatran yhteislukiossa

Tilannekuvaryhmän uusien koronasuositusten myötä myös Imatran kaupunki muokkasi omia ohjeistuksiaan. Julkisten tilojen vahvan maskisuosituksen myötä maskisuositus tulee voimaan myös Imatran yhteislukiossa.

– Meillä on ensi keskiviikkoon asti lukiossa päättöviikko. Ryhmät eivät päättöpäivinä sekoitu. Käytämme alkuviikon päivinä maskeja. Linjaamme lähipäivinä miten opetus ensi viikon torstaista alkaen järjestetään, yhteislukion rehtori Mika Strömberg kertoo kaupungin tiedotteessa.

Lukiolaisille tarjotaan tarvittaessa maskeja kaupungin puolesta maanantaista torstaihin. Pääsääntöisesti opiskelijoiden on hankittava maskinsa itse. Imatran kaupunki tiedottaa lukion tulevista opetusjärjestelyistä ensi viikon alussa.

Maakunnallinen tilanneryhmä kehottaa välttämään myös yli 10 hengen yksityistilaisuuksia.

– Tämä suositus tulisi Imatrallakin nyt ottaa vakavasti. Kukaan ei varmasti halua, että koronaepidemia pahenee joulun alla, Imatran kaupungin hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala muistuttaa kaupungin tiedotteessa.

Julkisten tilojen vahva maskisuositus koskee Imatralla myös liikuntatiloja yli 15-vuotiaiden osalta, joilla ei ole terveydellistä estettä maskin käytölle.

Esimerkiksi urheilutalolle, uimahallille ja jäähallille sekä koulujen liikuntasalien iltakäyttöön on saavuttava ja sieltä on poistuttava maskeissa. Mikäli ohjeita ei noudateta, voi kaupunki joutua rajoittamaan tilojen käyttöä.

Jos tilanne ei rauhoitu, isompia rajoituksia harkitaan

Turvavälejä huolellisesti noudattamalla, maskeja käyttämällä sekä käsihygieniasta huolehtimalla tapahtumiin liittyviä riskejä on mahdollista pienentää.

– Tilanne Etelä-Karjalassa on toistaiseksi pysynyt varsin hyvänä. On kuitenkin huomioitava, että kun koko maan viruskuorma lisääntyy ja talvi on tulossa, jolloin ihmiset ovat enemmän sisätiloissa on riskinä myös täällä siirtyä nopeammin seuraavaan epidemiavaiheeseen, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen tiedotteessa.

– Seuraamme tilannetta ensi viikkoon. Mikäli emme saa tilannetta rauhoittumaan, joudumme harkitsemaan vielä isompia rajoituksia esimerkiksi tilojen osalta, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Tilanneryhmäkuva pitää Etelä-Karjalassa voimassa seuraavat suositukset:

Yleinen työyhteisöille suunnattu etätyö- ja etäkokoussuositus sekä suositus välttää työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia. Laaja kasvomaskien käyttösuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita henkilöitä kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Perustason maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti. Maskeja suositellaan vahvasti käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä palatessa riskimaasta.

Suositus käyttää kasvomaskia yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka.

Kasvomaskien käyttöön tulee edelleen kiinnittää aiempaa paremmin huomiota etenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuessaan, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä muussa vapaa-ajanvietossa, joukkoliikenteessä sekä yksityisjuhlissa. Yksityisjuhliksi katsotaan esimerkiksi häät, isot syntymäpäivät ja valmistujaiset.

Liikunta- ja kulttuuritapahtumia voi yhä järjestää alueella mutta niiden turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota mitä tulee maskien käyttöön, turvaväleihin ja annettuihin hygienia- ja turvallisuusohjeisiin.

Tapahtumien järjestäminen sallitaan toistaiseksi Aluehallintoviraston voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi, mutta suosituksen mukaan joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana. Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota turvavälien toteutumiseen, maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset