Jääsken kirkkomaan hoitotyöt eivät onnistuneet tänä kesänä tavalliseen tapaan suomalaisvoimin – Apua pyydettiin Svetogorskin entiseltä apulaiskaupunginjohtajalta Valeri Bogdanovilta ja apua myös saatiin

Pitkät heinät on nyt leikattu Jääsken kirkkomaan kaikkien muistomerkkien ympäriltä.

Ljudmila Lisova

Suuri osa hautausmaasta on luonnontilassa.
Suuri osa hautausmaasta on luonnontilassa.

Ljudmila Lisova

Jääsken kirkkomaalla muistomerkkien ympäristöt on nyt siistitty.
Jääsken kirkkomaalla muistomerkkien ympäristöt on nyt siistitty.

Koronaepidemiasta johtuva itärajan sulkeminen on aiheuttanut huolta Jääski-juurisissa, kertoo Jääski-seuran puheenjohtaja Kirsi Juura seuran tiedoteessa.

Normaalioloissa Jääski-seura pitää huolta Venäjän puolella sijaitsevista Jääsken seurakunnan hautausmaista yhteistyössä Imatran lions clubin kanssa.

Rajan ollessa kiinni eivät hoitotyöt ole olleet mahdollisia koko kesänä. Huolta on kannettu Jääsken kirkkomaan kunnosta.

Valeri Bogdanof ystävineen kävi hoitotöissä

Jääski-seuran rajan takaista yhteistyötä vuosikymmeniä tehnyt imatralainen Kaija Linnahalme ja Jääski-seuran puheenjohtaja Kirsi Juura ottivat ongelmallisen tilanteen vuoksi viime perjantaina yhteyttä Svetogorskin entiseen apulaiskaupunginjohtajaan Valeri Bogdanoviin.

He kertoivat Bogdanofille Jääsken kirkkomaan tilanteesta.

– Rajan Takana Svetogorskissa ei kauaa aikailtu.

Jo maanantaiaamuna Bogdanovilta tuli viesti, että hän oli käynyt ystäviensä kanssa hoitotöissä kirkkomaalla.

– Pitkät heinät oli leikattu kaikkien muistomerkkien ympäriltä. Muistomerkkien ympäristöt ja kulkuväylät olivat siistit ja muu hautausmaa jätetty luonnontilaan, kuvailee Juura tiedotteessa.

Normaalikesänä hoitotöitä tehty useaan otteeseen

Aikaisempina kesinä Jääsken hautausmailla on käyty hoitotöissä 10–15 kertaa. Siellä on haravoitu, leikattu nurmikoita sekä puhdistettu muistomerkkejä ja vielä jäljellä olevia hautakiviä.

Hautausmaita on kaikkiaan viisi. Niistä kolme on entisen Jääsken alueella ja kaksi entisen Enson lähellä.

Hautausmaille on haudattu 1600-luvulta lähtien tuhansia suomalaisia.

– Hoidettuina hautausmaat ovat olleet turvassa ilkivallalta.

Jääsken kirkkomaalla on hautojen lisäksi useita muistomerkkejä, muun muassa 1600-luvulla nälkään kuolleiden muistoksi vuonna 1916 pystytetty kivipaasi.

Juttua muokattu 10.7. kello 10.01. Korjattu virhe Valeri Bogdanovin tittelissä. Hän on Svetogorskin entinen apulaiskaupunginjohtaja.

Uusimmat uutiset