Ensimmäinen kuutti syntyi keinopesään Saimaalla — norppa kävi nuuhkimassa myös turvepesiä

Juha Taskinen

Suojelubiologi Miina Auttila Metsähallitukselta ja innovaatioasiantuntija Pekka Koivukunnas Elomaticista tarkistavat ruokopesää saimaannorpan pesälaskentojen yhteydessä huhtikuun puolivälin jälkeen. Ruokopesän vieressä näkyy norpan apukinokseen kovertama sulanut poikaspesä.

Keinopesän ja apukinoksen yhdistelmään on tänä keväänä syntynyt ensimmäinen saimaannorpan kuutti. Pesä kasattiin ennen lisääntymiskauden alkua järviruokolyhteistä ja lumesta Savonlinnan Haukivedelle.

Poikanen on viettänyt aikaa sekä ruokopesän että apukinokseen kaivetun lumipesän suojissa.

Haukivedelle tehtiin toinenkin ruokopesä ilman apukinoksia. Se ei norppaa kiinnostanut.

— Oletuskin oli, että luontaisempi pesintäympäristö houkuttelee, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Juha Taskinen

Kuutti on viettänyt aikaa ruokopesän suojissa, jossa oli vielä riittävän iso jäälippa makuuhyllyksi. Pesän tarkistamisen jälkeen katon ruokolyhteet laitettiin takaisin paikoilleen. Pesä tarjoaa suojaa kuutille kunnes pohjan jää sulaa kokonaan.

Metsähallitus on kokeillut yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa myös turvekupupesiä. Niitä oli tänä talvena Haukivedellä viisi.

Yhtään poikasta turvepesiin ei syntynyt, mutta nuuhkimassa niitä oli käyty.

— Turvepesät asennettiin niin aikaisin, että apukinoksia ei niiden reunoille saatu. Parissa pesässä oli silti hengitysavanto ja turvettakin oli sisäpuolelta raavittu.

Keinopesiä on ryhdytty rakentamaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Odotettavissa on norpanpesinnän kannalta liian lämpimiä talvia, ja keinopesillä voidaan tarjota suojaa vähälumisina talvina.

Menetelmien kehittäminen ja testaaminen jatkuu yhdessä Metsähallituksen ja Elomatic Oy:n kanssa. Pesät ovat osa Saimaannorppa-LIFE -hanketta.

Juha Taskinen

Rakennusvaiheessa ruokopesän ympärille kasattiin apukinos. Ruokopesästä tehtiin keinopesän ja apukinoksen yhdistelmä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.