Viljojen puinnit pahasti kesken, syysvehnän viljelyala pieneni Etelä-Karjalassa runsaasti viimevuotisesta

Kai Skyttä

Syksyllä sateet yleistyvät ja kasvustojen kosteus haihtuu hitaammin. Kosteudessa homeen ja muiden kasvitautien uhka kasvaa ja sadon laatu kärsii.

Syyskuun vaihteleva ja kostea sää on hidastanut kasvustojen valmistumista puintikuntoon ja puintien etenemistä koko maassa. Runsaat sateet hankaloittavat sadonkorjuun ja syystöiden tekemistä, ja kosteus lisää myös homeiden kasvua.

Puintien venyminen pitkälle syksyyn on pienentänyt syysviljojen ja –öljykasvien kylvöaloja runsaasti. Syysvehnän viljelyala pieneni yleisesti 20—50 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Etelä-Karjalassa vähennys oli 70—80 prosenttia. Tiedot ilmenevät maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio Pro Agrian tuoreesta kasvutilannekatsauksesta.

Syysviljojen puinnit ovat lopuillaan, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen pahasti kesken. Pro Agrian selvityksen mukaan kevätviljoista pisimmällä ovat ohran puinnit, ja Kaakkois-Suomessa ohrasta on puitu 40—50 prosenttia.

Ruissadon arvioidaan olevan tyydyttävä suuressa osassa maata. Kaakkois-Suomessa ruis on kuitenkin tavanomaista heikompaa laadultaan.

Jenni Hirvinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat