Ilmajohtoja on tänä vuonna korvattu maakaapelilla eri puolilla Imatraa, mutta valopylväitä ei ole pystytty uusimaan samaan tahtiin – "Kun tämän vuoden budjettia tehtiin, meillä tuli valtavat karsinnat perusinvestoinneista"

Antero Latun mukaan tältä vuodelta siirtyneet uudistustyöt on otettu huomioon ensi vuoden talousarviossa.

Joonas Tapaninen

Sähkölinjoja on vedetty maan alle muun muassa Teppanalassa. Kuva Pellisenkadulta.
Sähkölinjoja on vedetty maan alle muun muassa Teppanalassa. Kuva Pellisenkadulta.

Imatran seudun sähkönsiirto on korvannut tämän vuoden aikana ilmajohtoja maakaapeleilla eri puolilla Imatraa.

– Työt ovat edelleen käynnissä. Osa projekteista on jo niin hyvällä mallilla, että verkko on otettu käyttöön ja maarakentaminen on käynnissä, sanoo liiketoimintajohtaja Tero Karjola Imatran seudun sähkönsiirto Oy:stä.

Tämän vuoden verkostosaneeraukset kohdistettiin seitsemälle alueelle: Lakasenpelto, Kymälahti, Mehiläismäki-Linnankoski, Sienimäki, Vintteri, Mansikkala ja Savikanta-Teppanala.

Niskalampi oli alun perin mukana tämän vuoden urakkaohjelmassa, mutta kohde siirtyi eteenpäin Sienimäelle toteutetun keskijännite- ja muuntamohankkeen tieltä. Karjolan mukaan Niskalammen vuoro tulee todennäköisesti ensi vuonna.

– Ensi vuoden hankkeiden osalta budjetointi on käynnissä. Tähän liittyvät myös yhteistyökumppanit, joiden kanssa käydään keskustelua siitä, mistä hankkeista kukakin on kiinnostunut, Karjola toteaa.

Valopylväiden uusiminen laahaa

Neuvottelukumppaneita ovat niin Imatran kaupunki kuin esimerkiksi valokuituoperaattorit.

Kaupungin roolina sähkölinjaremonteissa on ollut uusia kunnallistekniikkaa kuten valaisinpylväitä. Tänä vuonna vanhoja sähkötolppia on jäänyt jonkin verran pystyyn sellaisille alueille, joilla sähkölinjat on siirretty ilmasta maan alle.

Imatran kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Antero Lattu (sd.) kertoo syyksi sen, että kaupunki ei ole pystynyt etenemään valaisinpylväiden uusimisessa Imatran seudun sähkönsiirron aikataulussa. Kyse on resursseista.

– Tämä johtuu siitä, että kun tämän vuoden budjettia tehtiin, meillä tuli valtavat karsinnat perusinvestoinneista.

Latun mukaan tältä vuodelta siirtyneet uudistustyöt on otettu huomioon ensi vuoden talousarvion investointiosassa.

Johtoaukot levenivät reilusti

Maakaapeloinnin lisäksi Imatran seudun sähkö on yhteistyössä Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen ja paikallisten maanomistajien kanssa siivonnut sähkölinjoja puista vapaiksi.

Linjalevennyshankkeen tavoitteena on ollut johtoaukkojen leventäminen 10 metristä 40 metriin asemakaava-alueiden ulkopuolisten, ilmassa olevien runkojohtojen lähellä. Tällaista johtoa on yhteensä 560 kilometriä.

– Hanke on saatu melkein maaliin. Iso prosentti maan- ja metsänomistajista on lähtenyt hankkeeseen mukaan.

Karjolan mukaan häiriöt sähkönjakelussa ovat vähentyneet selvästi linjalevennysten ansiosta.

– Ihan kaikkia johtoaukkoja ei saada levennettyä, koska joukossa on maisemallisia alueita, eivätkä kaikki metsänomistajat syystä tai toisesta halua mukaan. Voidaan kuitenkin puhua sadoista kilometreistä, missä levennys on tehty.