Rautjärven VPK osti käytetyn vaihtolavallisen säiliöauton Helsingistä omaan piikkiin kunnan avustuksella – Miettilän paloaseman toiminta uhkaa päättyä, jos jäseniä ei saada lisää

Etelä-Karjalan pelastuslaitos osallistuu uuden säiliöauton ylläpitoon kustantaen muun muassa sen huollot, katsastukset, vakuutukset ja polttoaineet. Rautjärven kunta tuki säiliöauton ostoa 10 000 eurolla.

Santeri Tynkkynen

Rautjärven vaihtolavallisen säiliöauton tilavuus on 9 500 litraa.
Rautjärven vaihtolavallisen säiliöauton tilavuus on 9 500 litraa.

Rautjärven VPK on ostanut käytetyn vaihtolavallisen säiliöauton Helsingistä Laajasalon VPK:lta. Auto on ollut Rautjärvellä kuukauden ja ensimmäiselle keikalle se osallistui viime sunnuntaina, kun Simpeleen tehtaalla syttyi pieni kytö.

– Auto on vanha vuodelta 1992, mutta kilometrejä on vähän. Sillä on ajettu 88 000 kilometriä, kertoo Kalevi Nupponen Rautjärven VPK:sta.

Hänen mukaansa auton hinta oli noin 25 000 euroa, josta suurimman osan maksoi Rautjärven palokunta itse. Rautjärven kunta tuki säiliöauton ostoa 10 000 eurolla.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos osallistuu auton ylläpitoon kustantaen muun muassa sen huollot, katsastukset, vakuutukset ja polttoaineet.

– Auto on meidän, mutta pelastuslaitos mahdollistaa toiminnan hoitamalla nämä kulut, kertoo Nupponen.

Vaihtolavallisen säiliöauton tilavuus on 9 500 litraa. Uusi auto tulee käyttöön Asemanseudun paloasemalle.

Pari vuotta ilman säiliöautoa

Rautjärven VPK:n entinen säiliöauto tuli tiensä päähän jo pari vuotta sitten, jolloin auto poistettiin käytöstä. Rautjärven VPK on joutunut toimimaan edellisvuodet kokonaan ilman säiliöautoa.

– Täällä on pitkät välimatkat ja näimme aiheelliseksi hommata sellaisen, kertoo Kalevi Nupponen.

Pelastusjohtaja Erkki Hokkanen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta myöntää, että maakunnassa olisi tarvetta uudistaa sopimuspalokuntien kalustoa enemmänkin.

– Nykyinen määräraha on niin pieni investointeihin, ettei ole mahdollista uusia kalustoa samalla tavalla kuin tarvetta olisi.

Tästä syystä palokunnat ovat itse ostaneet autoja Rautjärven tavoin, jolloin palokunta ja pelastuslaitos ovat sopineet kaluston korvauskäytännöistä.

Tainionkosken VPK, nykyiseltä nimeltään Tainionkosken sopimuspalokunta osti käytetyn vuosimallin 2008 säiliösammutusauton tammikuussa Lempäälän vapaapalokunnalta.

Tainionkosken palokunta sai auton ostoon avustusta 54 800 euroa palosuojelurahastosta.

Miettilän paloaseman tilanne vaakalaudalla

Vuonna 1948 perustetussa Rautjärven VPK:ssa on tällä hetkellä miehistöä noin 20 henkilön verran. VPK:n miehistöstä puolella on kuorma-autokortti, joka mahdollistaa paloautojen ajamisen.

Rautjärvellä on paloasemat Asemanseudulla sekä Miettilässä, joka jäi vuonna 2000 sivuasemaksi Asemanseudun toimipisteen valmistuttua.

Miettilässä on ollut aktiivisia jäseniä aina näihin päiviin saakka, mutta nyt tilanne on huolestuttava.

Aktiivit ovat vähentyneet ja sammutusauto on poistettu käytöstä sen huonon kunnon vuoksi.

Ajoneuvoon olisi tullut niin iso remontti, ettei pelastuslaitos lähtenyt korjaamaan autoa, kertoo Ville Ulvinen Rautjärven VPK:sta.

– Tällä hetkellä olemme Miettilässä ilman paloautoa, hän kertoo.

Pelastusjohtaja Erkki Hokkasen mukaan ensimmäisen lähdön palokunnissa pidetään ajoneuvoja määrättyyn ikään asti, minkä jälkeen autoja kierrätetään sopimuspalokuntiin.

Nyt Rautjärvellä toiveissa olisi saada VPK:n riveihin uutta porukkaa, jotta olisi mahdollista saada pelastuslaitokselta kierrätettävä auto.

– Vaarana on, että koko toiminta Miettilässä päättyy, jos ei saada jäseniä, harmittelee Ville Ulvinen.

Juttua muokattu 13.8. kello 13.38, korjattu tieto Tainionkosken VPK:n saamasta avustuksesta paloauton hankintaan. Oikea avustussumma on 54 800 euroa.

Luetuimmat