Teksti johdatti taiteilijan kameran eteen — turhautuminen purkautui videoille

Kai Skyttä

Roma Auskalnyte on opiskellut viimeisten kolmen vuoden ajan Helsingin Kuvataideakatemiassa.

Kai Skyttä

Videolla nainen yrittää kasata kirjasimia päälleen. Laatat eivät pysy naisen kasvoilla, mutta kerta toisensa jälkeen hän haroo käsillään hopeaisia laattoja pöydältä ja asettelee niitä kasvoilleen.

Toisella videolla katsojaan nähden selin istuva nainen yrittää kirjoittaa tekstiä selkäänsä. Lopputulos on suurta syheröä.

Taiteilija Roma Auskalnyten videoteoksilla on yhteinen nimi Frustration, suomeksi turhautuminen. Lähtökohta teoksille tuli suoraan omasta elämästä.

— Minulla oli ongelmia kirjoitetun tekstin kanssa. Kun kirjoitin kuvauksia näyttelyistäni, en tunnistanut itseäni tekstistä.

Kirjoitetun tekstin ja todellisuuden väliin tuntui jäävän ylittämätön kuilu. Auskalnyten kokema tunne jalostui videoiksi.

— Molemmissa videoissa katsojalle käy selvästi ilmi, että epäonnistun yrityksessäni.

Auskalnyten työt ovat esillä maaliskuun ajan Imatralla Itä-Siitolan kartanon kupeessa sijaitsevassa Taidebunkkerissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.