Mönkiikö pihapiirissäsi tuhiseva piikkipallo? Ilmoita havainnostasi lokakuun loppuun mennessä

Torsti Salonen

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri kaipaa siilihavaintoja.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri vastaanottaa edelleen yleisöltä havaintoja siileistä.

Toukokuussa alkanut kysely on tuottanut jo satoja ilmoituksia siilihavainnoista ympäri Etelä-Karjalaa. Ilmoituksia otetaan vastaan vielä lokakuun ajan.

Loppusyksyn havaintojen osalta pyritään seuraamaan etenkin havaintojen vähentymistä, mikä kielii siitä, että siilit vaipuvat talvihorrokseen. Leudot kelit voivat kuitenkin pitää siilejä liikkeellä yllättävänkin pitkälle loppuvuoteen.

Siilihavainnot ovat vähentyneet viime vuosina, ja siilejä uhkaa muun muassa ilmastonmuutos vähälumisten ja leutojen talvien vuoksi. Leutojen jaksojen ja pakkaskausien vuorottelu on vaarallista etenkin nuorille siileille. Siilejä kuolee paljon myös liikenteessä.

Luonnonsuojeluliitto kaipaa havaintoja lajin esiintymisen kartoittamiseksi ja siilikannan vahvuuden selvittämiseksi.

Havaintoja voi antaa myös aiemmilta vuosilta, ja liitolle voi ilmoittaa oman arvionsa siilien vähentymisestä tai lisääntymisestä lähiympäristössä.

Siilihavainnoista voi ilmoittaa nettilomakkeella, joka löytyy Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin sivuilta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.