Alumiinipuu on pian valmis — Vuoksenniskan koulun pihalle tulevaa taideteosta päästään asentamaan paikoilleen sitten, kun muu rakennustyömaa sen sallii

Jarkko Liutu

Tällainen lintu koristaa pian Vuoksenniskan uutta koulukeskusta, mutta pronssisena. Tässä on tekeillä linnun savimalli.
Tällainen lintu koristaa pian Vuoksenniskan uutta koulukeskusta, mutta pronssisena. Tässä on tekeillä linnun savimalli.

Imatralta savonlinnalaistuneen taiteilija Jarkko Liutun tuoreimman teoksen luovutuspäivä lähenee.

Teos tulee koristamaan Vuoksenniskan uuden koulukeskuksen pihaa. Sen on määrä olla luovutuskunnossa tämän kuun lopussa, tarkemmin sanoen vappuaattona.

— Aikataulussa ollaan, sanoo Liutu.

Toistaiseksi taiteilijalla on valettavana enää pari pienempää kappaletta teosta varten, sekä viimeistelytöitä.

Jarkko Liutu

Tältä näyttää pronssin sulatus.
Tältä näyttää pronssin sulatus.

Puu painaa parisataa kiloa

Koulun pihalle tulee alumiininen puu, ja sen oksalla istuva pronssinen poika. Lisäksi uuden koulurakennuksen räystäälle tulee luonnonkokoinen, pronssista valettu varis. Myös koulun liikuntarakennuksen seinille tulee lintuja.

Puu ja poika -teoksella on pituutta reilut kolme ja puoli metriä, ja painoa parisataa kiloa.

— Sen asennustyöt alkavat, kun muu rakennustyömaa ne sallii. Tarkkoja päivämääräiä asennukselle ei ole toistaiseksi määritelty, Liutu sanoo.

Asennustöissä vierähtää muutama päivä. Liutu aikoo itse olla siinä mukana mahdollisimman paljon.

Julkinen taide keskusteluttaa Imatralla muutenkin. Uutisvuoksi kertoi maaliskuun lopussa, että Mansikkalan puukoulun seinälle tulee 60 000 euron arvoinen taideteos.

— On tosi hyvä homma, kun kaupunki hankkii näitä. Kun vielä ihmiset ymmärtäisivät, että taiteeseen varatut määrärahat tulevat ihan eri budjetista, kuin vaikkapa vanhustenhoidon. Tosin, tarpeeksi pitkälle kun mennään, niin veronmaksajien taskuistahan nämäkin rahat tulevat.

Vuoksenniskan koulun taideteoksen valmistuttua Liutu jatkaa toimikauttaan Etelä-Savon taidetoimikunnassa. Sen lisäksi häntä työllistää parhaillaan myös muutama korutilaus. Ja pian on tulossa auki myös pari yleistä taidekilpailua, joilla haetaan teoksia julkisiin tiloihin.

Luetuimmat