Mäkäräisaallot ihmisten kiusana, vaikka verenimijöiden määrä Etelä-Karjalassa on ollut tavanomainen

Kuluvana kesänä suurilta tuntuneet mäkäräismäärät johtuvat siitä, että yksilöitä on kehittynyt suuria määriä samanaikaisesti.

Sari Tauru

Mäkäräisiä ja punkkeja on tänä kesänä tavanomainen määrä. Arkistokuva.
Mäkäräisiä ja punkkeja on tänä kesänä tavanomainen määrä. Arkistokuva.

Mäkäräiset ovat kiusanneet ihmisiä tänäkin kesänä Etelä-Karjalassa. Esimerkiksi Imatralla Ukonniemessä mäkäräisten määrä koettiin niin häiritseväksi, että alueelle hankittiin mäkäräisiä karkottavat Moskito magnet -laitteet.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarisen mukaan mäkäräisten määrä on kuitenkin tänä kesänä tavanomainen.

– Niitä on toki paljon, niin kuin niitä yleensäkin on.

Tänä kesänä mäkäräiset ovat kuitenkin tulleet Saarisen mukaan isommissa aalloissa. Otollisten olosuhteiden sattuessa kohdalle mäkäräisiä kehittyy yhdenaikaisesti suuria määriä.

Mäkäräisyksilön kehitykseen kuluu joka kesä tietty ajanjakso, jonka aikana ne aikuistuvat. Tämän kesän lämpimät kaudet ovat nostaneet isomman joukon mäkäräisiä siivilleen samaan aikaan.

– Siksi niitä on aina ollut hetken aikaa paljon.

Jossain kohtaa kesää oli Saarisen mukaan jopa kausi, kun mäkäräisiä tuntui olevan todella vähän, jos lainkaan ympäristössä.

– Nyt ihan viime päivinä on tuntunut täällä maastotöissä, että mäkäräisiä on taas tullut seuraksi runsaasti.

Saarisen mukaan mäkäräisillä ei ole taipumuksia vaeltaa uusille alueille, joilla niitä ei olisi ennen tavattu. Mäkäräisiä on yksinkertaisesti vuosittain siellä missä olosuhteet yksilöiden kehitykseen ovat sopivat.

Myös esimerkiksi punkkien määrä on Saarisen mukaan kuluvana kesänä ollut varsin tavanomainen. Etelä-Karjalassa punkkitilanne on viime vuosina ollut vakaa.

– Mitään merkittävää muutosta suuntaan tai toiseen ei viime aikoina ole tapahtunut. Tekisi melkein mieli sanoa, että niitä on jopa aiempia vuosia vähemmän.

Luetuimmat