Heinäveden keskustelutilaisuus keräsi kaivoshankkeen epäilijät yhteen: "Tuskin kaivoksen vaikutukset pysähtyvät muutamaan kilometriin niin kuin kartalle on piirretty" — Saimaata koskettava kaivoshanke on vielä alussa, eikä kysymyksiin saatu vastauksia

Heinäveden kunnanvaltuuston kanta selveni tilaisuudessa. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja ei kannata kaivosta. Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen toteaa, että Saimaan maakunnat yhdistävät voimansa kaivoshanketta vastaan.

Tiina Kukkonen

Rasmus Blomqvist vastaili parhaansa mukaan kaivoshankkeeseen epäluuloisesti suhtautuvan yleisön kysymyksiin.
Rasmus Blomqvist vastaili parhaansa mukaan kaivoshankkeeseen epäluuloisesti suhtautuvan yleisön kysymyksiin.

Tiedonjano oli käsin kosketeltava Heinäveden luonnonystävien järjestämässä keskustelutilaisuudessa Heinäveden kirjastolla keskiviikkoiltana. Tilaisuudessa käsiteltiin Heinävedelle suunniteltua grafiittikaivosta, joka koskettaisi koko Saimaan vesistöä.

Heinäveden luonnonystävien kutsumien asiantuntijoiden sijaan yleisöä kiinnosti grafiittikaivoksen perustamista suunnittelevan Fennoscandian Resources -yhtiön toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist ja tämän suunnitelmat Heinävedellä.

Miten pitkällä suunnitelmat ovat? Koska kaivos tulee? Millä rahalla se tehdään? Miten haitallisten aineiden valumat estetään? Mihin rikastamo tulee?

— En tiedä vielä, tämä koko projekti on vielä aivan alussa. Päätöstä kaivostoiminnan aloittamisesta ei tehdä vielä vuosiin, joutuu Blomqvist toteamaan melkein kaikkiin kysymyksiin.

Yhtiö on porannut alueelle 12 reikää viime ja toissa vuonna. Se on tilannut ympäristövaikutuksen arviointiselvityksen Pöyry Finlandilta, ja sen tulokset saadaan syyskuussa.

Merkittävin selvitys on vielä edessä, siinä selvitetään mahdollisen kaivoksen kannattavuus.

— Mutta menee vielä vuosia ennen kuin kaivoslupaa päästään edes hakemaan ja vielä vuosia ennen kuin päätös saadaan.

Epäilyksiä ilmassa runsaasti

Tilaisuudessa käytettiin lukuisia puheenvuoroja, joissa kaivoshanketta ja sen taustoja epäiltiin ja sen tuomia haittoja pelättiin.

— Tuskin kaivoksen vaikutukset pysähtyvät muutamaan kilometriin niinkuin kartalle on piirretty. Jos löydös on lupaava niin kuka tietää vaikka kaivosoikeudet myydään Australiaan.Kuka siellä välittää mitä täällä tapahtuu, pelkää leppävirtalainen Anne Immonen.

Vapaa-ajan asukas Markus Ekberg ei päässyt alkua pidemmälle, kun buuaukset katkaisivat hänen kaivoksia puolustavan puheenvuoronsa.

— Turhaan pelkkäätte, nykyajan kaivokset eivät saastuta, ja niitä on jo Saimaan rannoilla.

Kunnanvaltuuston kanta selveni: Ei kaivokselle

Heinäveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Hokka vastasi ihmisten pelkoihin ja epäilyihin toteamalla, ettei Heinävesi tarvitse kaivosta. Kunta on aiemmin pitänyt asian suhteen matalaa profiilia.

— Luonnon puhtaus on meille sellainen itseisarvo, ettei siitä osata pitää meteliä, Hokka selvensi.

Sitoutumattomien kunnanvaltuutettu Mikko Keinonen Heinävedeltä peräsi nollatoleranssia riskien osalta myös kunnan päätöksenteossa.

— Kunnalla on mahdollisuus tehdä oikeusvaikutteinen yleiskaava, jossa todetaan, että kaivostoiminta ei sovi kyseiselle alueelle. Kunnalla on vaikutusvaltaa ja kunnan pitää toimia nopeasti.

Illan kovimmat aplodit sai Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen toteamalla, että Saimaan maakunnat yhdistävät voimansa kaivoshanketta vastaan.

Juttua muokattu 19. heinäkuuta klo 10.30: Ingressiä ja rakennetta muutettu

Luetuimmat